Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

La Cernăuți, a fost rupt drapelul României și al UE (VIDEO)

19 dec. 2017,, 13:11   Externe
6883 0

Un grup de persoane necunoscute au furat tricolorul și drapelul Uniunii Europene de pe edificiul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți – informează Agenția BucPress.

Potrivit înregistrărilor fixate de camera video a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”, 4 persoane necunoscute au furat pe rînd, mai întîi, drapelul național al României, iar apoi cel al Uniunii Europene. Răufăcătorii au lăsat pe fațada clădirii doar drapelul Statului Ucrainean. Conducerea Centrului Cultural Român s-a adresat sîmbătă, 16 decembrie către organele de drept în legătură cu acest incident, punîndu-le la dispoziție înregistrările video în care sînt fixate detaliile acestui act de vandalism.

Intervievat în această dimineață de reporterul BucPress, președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărîțeanu, a precizat că va mai face o sesizare către Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale visavi de acest caz, precizînd, totodată, că asemenea incidente nefericite își au explicația și prin lipsa unor luări de atitudine a autorităților ucrainene, cum au fost cazurile pichetării Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți de către forțele naționaliste extremiste ucrainene din 27 septembrie și 1 decembrie 2017, fără ca autoritățile să fi luat vreo atitudine față de aceste excese.

BucPress reamintește că zilele trecute Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Vasile Tărîțeanu, membru de onoare al Academiei Române, s-a adresat în mod oficial către Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, pentru a interveni pe lîngă autorităţile centrale şi locale ucrainene, astfel încît să fie oprite atacurile şi ameninţările, atît la adresa lui personală cît şi la adresa comunităţii româneşti din Ucraina – informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

În apel se menționează că „de la atacuri mediatice permanente din partea forţelor naţionaliste extremiste ucrainene, dar şi din partea autorităţilor, s-a trecut la insinuări, falsuri şi chiar la ameninţări fizice directe”. În data de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, un grup de 40 de naţionalişti extremişti din formaţiunea paramilitară „Corpul naţional” au intrat cu forţa în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, „vociferînd ameninţări directe la adresa mea, în calitatede preşedinte al Centrului Cultural Român. În timpul pichetării (bănuiesc, neautorizate) a Centrului nostru, am fost ameninţat cu violenţa fizică şi cu escortarea forţată în România. Mi s-a atras atenţia că toate acesta se vor întîmpla dacă voi mai îndrăzni să mă implic în organizarea vreunui protest faţă de noua lege a educaţiei sau altor acţiuni în apărarea comunităţii” – se spune în apel.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?