X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Investitorii străini aprobă excluderea infracțiunilor economice din Codul penal

18 dec. 2017,, 18:01   Economie
3154 2

Asociaţia Investitorilor Străini sprijină proiectul de lege privind decriminalizarea infracţiunilor economice. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut preşedintele acesteia, Alexander Koss, luni, în cadrul unei şedinţe la Ministerul Justiţiei, la care a fost discutată iniţiativa legislativă.

El a spus că membrii Asociaţiei au analizat detaliat acest proiect de lege şi au venit cu patru propuneri la acesta, care au fost luate în consideraţie de minister şi actualmente sînt incluse în document, lucru pentru care investitorii străini sînt recunoscători autorilor proiectului.

Alexander Koss a recunoscut că acest proiect de lege încă la etapa de elaborare a întîmpinat o anumită confruntare şi neacceptare.

"Moldova este o ţară mică şi aici nu este atît de simplu să faci afaceri, inclusiv din cauza numărului mare de organisme de control", a spus el, menţionînd că în Moldova trebuie menţinută stabilitatea şi pacea, căci republica nu are nevoie de o situaţie ca în Ucraina , unde se atestă o confruntare între structurile statului.

Potrivit lui, Serviciul de Informaţii şi Securitate trebuie să se ocupe de integritatea şi securitatea statului, Centrul Naţional Anticorupţie trebuie să se ocupe de probleme corupţie, poliţia - de problemele ordinii de drept şi protecţia cetăţenilor, de piramidele financiare şi falsificatori, dar nu de problemele întreprinderilor mici şi mijlocii.


Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a mulţumit participanţilor la reuniune care au manifestat interes pentru discutarea proiectului de lege privind decriminalizarea infracţiunilor economice. El a atras atenţia participanţilor la şedinţă momentului principial, care constă în faptul că această lege "nu scuteşte pe nimeni de răspundere în faţa legii".

"Legea îi exclude pe antreprenori care sînt implicaţi în grupuri criminale", a spus ministrul, precizînd că la proiectul de lege au fost făcute propuneri şi din partea partenerilor externi ai Moldovei, în special, din partea Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Asociaţiri Oamenilor de Afaceri.

În special, proiectul de lege prevede excluderea infracţiunilor economice din Codul penal al Republicii Moldova. Dar există şi cei care sînt împotriva acestui fapt, de exemplu, FMI, care consideră că infracţiunile economice ar trebui să rămînă în Codul penal.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, procedura de dezbatere publică a acestui proiect de lege urmăreşte drept obiectiv de a găsi un compromis care să le convină tuturor.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege, considerînd că acesta a fost elaborat şi va fi adoptat în interesul antreprenorilor, făcînd condiţiile pentru a desfăşura afaceri mai atractive.

El susţine că, la discutarea proiectului de lege propus, ar trebui din start să fie separaţi antreprenorii de bună-credinţă de businessul criminal, ai cărui reprezentanţi trebuie să fie traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?