X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

China trebuie să fie pregătită de izbucnirea unui război în Peninsula Coreeană

18 dec. 2017,, 19:29   Externe
2515 0

China trebuie să fie pregătită de izbucnirea unui război în Peninsula Coreeană, avertizează mai mulți consilierii ai puterii centrale de la Beijing.

Privit ca principală pîrghie de influență politică și economică asupra Coreei de Nord, Beijingul s-ar putea trezi în situația în care ar putea scăpa total de sub control regimul de la Phenian.

„Condițiile din Peninsulă conturează acum cel mai mare risc de război din ultimele decenii”, a afirmat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale în cadrul Universității Renmin și consilier în Consiliul de Stat al Chinei, potrivit South China Morning Post.

Profesorul Yinhong a vorbit despre complexitatea crizei coreene la o conferință de la Beijing dedicată subiectului.

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un sînt „blocați într-un cerc vicios al amenințărilor” și este deja prea tîziu ca Beijingul să abordeze o tactică preventivă, a mai precizat Yinhong, adăugînd că, în cel mai bun caz, China ar trebui să intervină pentru a îndepărta pericolul unui „conflict complet”.


„Coreea de Nord este o bombă cu ceas. Tot ce putem face este să întîrziem explozia, sperînd că, prin întîrzierea ei, va veni o vreme în care vom putea îndepărta detonatorul”, a subliniat expertul chinez.

La conferința din capitala Chinei, a luat cuvîntul și fostul comandant adjunct din regiunea militară Nanjing, Wang Hongguang.

Wang Honngguang a descris situația din Peninsulă ca fiind atît de volatilă, încît un conflict armat ar putea începe în orice moment. „Este o perioadă extrem de periculoasă. China ar trebui să mobilizeze defensiva de război”, a avertizat fostul oficial militar.

„Indiferent dacă va fi război sau pace, China, din păcate, nu mai deține niciun control, dominația sau vreo voce pe această temă”, a atras atenția Yang Xiyu, analist al Institutului de Studii Internaționale din China, afiliat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?