O legendă a ziaristicii pedagogice autohtone a încetat din viață

O legendă a ziaristicii pedagogice autohtone a încetat din viață

A plecat spre cele eterne pedagogul, ziaristul, filosoful Leonid Busuioc (18.09.1930 – 17.12.2017), un nume de referință pe tărîmul scrisului, o legendă a ziaristicii pedagogice autohtone.

A lucrat de la vîrsta de 17 ani – aproape șapte decenii, și în tot acest răstimp a arat pe ogorul pedagogiei. Mai întîi în şcoală, apoi în presa pedagogică şi ani buni aici, la UTM, fiind primul redactor-şef (1998-2008) al ziarului UTM „Mesager Universitar”.

În perioada interbelică a studiat la Liceul „B. P. Haşdeu” din Chişinău (amplasat în actuala clădire a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei), a absolvit şcoala pedagogică în oraşul Orhei, în 1947, pe atunci aflat în ruinele Războiului al Doilea Mondial. A pus apoi plugul în brazdă la şcoala din satul Dereneu, Călăraşi. S-a înfrăţit cu pedagogia – învăţămîntul: după Dereneu a urmat facultatea la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, a fost profesor la şcoala medie din Criuleni, profesor la şcoala pedagogică din Bender. A predat un timp la Facultatea de Ziaristică, la USM. În 1957 a trecut în ziaristică, dar ziaristică tot pedagogică – la ziarul „Cultura Moldovei”, redenumit ulterior „Cultura”, „Învăţămîntul Public”, „Făclia”.

 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load