Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce autoritățile Ucrainei sînt nevoite să accepte acțiunile lui Saakașvili

18 dec. 2017,, 11:40   Politică
4785 0

Experții au dezvăluit secretul impunității acțiunilor fostului președinte al Georgiei și a fostului guvernator al regiunii Odesa, din Ucraina Mihail Saakașvili.

Ei consideră că impunitatea de care se bucură Mihail Saakașvili, astăzi, este dovada fricii autorităților actuale ale Ucrainei în fața posibilității de a fi făcut public adevărul stînjenitor despre evenimentele de pe Maidan, din anul 2014.

Despre acest lucru se spune în materialul RT, în care sînt analizate motivele pentru care conducerea Ucrainei rabdă ieșirile fostului guvernator, care a anunțat zilele trecute că este gata să negocieze cu președintele Ucrainei PetroPoroșenko, pentru a "salva țara".

În același timp, opoziționistul i-a chemat pe ucraineni să iasă la marșulde declarare a"impeachment"-uluilui Poroșenko pentru ca, conform spuselor sale "să împiedice puterea să facă ultimul pas fatal, care o va transforma în dictatură și, respectiv, să salveze țara de o catastrofă". MihailSaakașvili a declarat că este gata să-și sacrifice libertatea și viața pentru a "opri dictatura".

"Dacă pentru a opri dictatura, va fi nevoie să-mi sacrific libertatea și chiar viața, îmi confirm disponibilitatea de a le sacrifica! Voi lupta pînă la capăt și pînă la victoria noastră comună! Da, eu am intenții pașnice, dar sînt foarte, foarte hotărît", - a scris fostul guvernator.


Autoritățile de la Kiev au declarat în repetate rînduri despre nelegalitatea acțiunilor fostului lider georgian, dar pînă acum nu au luat niciun fel de măsuri decisive.

Potrivit celor remarcate în materialul RT, indiferent cît de comic nu ar parea personajul lui Saakașvili, astăzi, el are o faimă destul de sinistră. De mai multe ori politicianul a fost acuzat direct de organizarea crimelor politice. Acolo unde apare Mihail Saakașvili, au loc adesea vîrsîri de sînge, nici Ucraina nu a devenit o excepție.

Potrivit unor informații neconfirmate, anume politicianul georgian poate fi implicat în împușcarea oamenilor de pe Maidan, la Kiev, în iarna anului 2014. Aceste acuzații i-au fost aduse în aprilie 2014 de generalul georgian pensionat Tristan Țitelașvili. Potrivit spuselor acestuia, lunetiștii, care au intervenit la Kiev lucrau în structurile georgiene, aflîndu-se în subordinea directăa lui Saakașvili.

Tema lunetiștilor georgieni a reapărut în toamna anului 2017, cînd jurnalistul italian GianMicalessin și-a publicat propria investigație privind evenimentele din anul 2014. El a reușit să găsească doi participanți posibili ai împușcării mulțimii, care au povestit că de recrutarea mercenarilor și de angajarea acestora,pentru participarea la evenimentele din Kiev, se ocupau, în Georgia, adepții lui Saakașvili.

Este interesant că această informație a fost confirmată, decurînd, de Alexandru Goroșinski, avocatul fostului angajat al UnitățiiSpeciale "Berkut" Pavel Abrosikin. Juristul a comunicat că Alexandr Revazașvili și KobaNergadze, eroii investigației jurnalistice, sînt gata să depună mărturii în instanța de judecată, prin legătura video.

"Nu este secret pentru nimeni că în acele timpuri Saakașvili, Poroșenko, Avakov și Parubii făceau parte dintr-o echipă. Iar, odată ce s-a pomenit sub presiune, Saakașvili ar putea începe liber să vorbească despre asta. Posibilele consecințe ale acestui faptsînt de înțeles pentru regimul de la Kiev. Iar considerentele în cauză ar putea constitui unul dintre motivele, pentru care Saakașvili se află încă în libertate. Dar motivul principal este asigurarea "protecției" din partea Departamentului de Stat", a explicat în interviul acordat RT, Denis Denisov, directorul filialei ucrainene a Institutului Țărilor CSI.

Același punct de vedere îl împărtășește și președintele Fundației pentru Unitatea Popoarelor Ruse și Georgiene, Vladimir Homeriki. Potrivit spuselor expertului, Saakashvili "supraveghează" demult timp Ucraina, încă de pe vremea președinției lui Viktor Iușcenko, cu care el avea legături foarte strînse. Politicianul georgian și-a jucat rolul și în timpul "EuroMaidanului".

"Nu e nimic neobișnuit în versiunea conform căreia anumeSaakașvili s-ar afla în spatele execuțiilor de pe Maidan, nu, seria de decese care i se incriminează provine încă din vremurile georgiene - a explicat expertul într-un interviu acordat RT. - Cînd a sosit în Ucraina, foștii lui mercenari georgieni l-au urmat. Se știe că militanții georgieni, inclusiv acei care au trecut prin punctele cu lupte fierbinți au fost pe Maidan, nu este un secret. Saakașvili cunoaște și are multe secrete în comun cu cele ale elitei ucrainene actuale, de aceea regimul actual are de ce să se teamă. Și acesta este unul dintre motivele (fără a lua în considerare presiunea din partea SUA), de ce lui Saakașvilipînă ce i se iartă totul".

Potrivit părerii lui Homeriki, Mihail Saakașvili este perfid și în cuvintele sale despre eventualele negocieri cu Poroșenko vrea doar să diminueze vigilența Kievului. "Acesta este omul care are întotdeauna pregătit un cuțit în sîn", a subliniat expertul.

Totuși, potrivit experților, în pofida experienței de organizare a loviturilor de stat politice, nu există mari șanse ca Saakașvili să vină la putere în Ucraina.

"Declarația lui Saakașvili e Joc pentru public și pentru persoanele terțe.Pînăcîndnu există sentimentul că el va fi capabil să ajungă la putere în Ucraina. El are legături și sprijin în străinătate, dar în Ucraina nu are resurse și pîrghii de influență", a concluzionat Denis Denisov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?