Cu cît a crescut PIB-ul Moldovei

Cu cît a crescut PIB-ul Moldovei

Timp de 9 luni ale anului 2017, produsul intern brut al Moldovei a crescut cu 3,8% față de aceeași perioadă din 2016, ajungînd la 109,4 miliarde de lei în termeni nominali.


Acest lucru a fost comunicat de către Biroul Național de Statistică (BNS), care a menționat că în al treilea trimestru al anului 2017 PIB-ul țării s-a ridicat la 45 miliarde 523 milioane de lei și a crescut în termeni reali cu 5,4%, comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut, relatează NOI.md.


Pe categorii de resurse, creșterea PIB-ului în perioada de referință a fost determinată de următoarele activități economice: agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,4%), deținând o pondere de 11,3% în valoarea PIB-ului; industria (+0,3%), cu o pondere de 14,5% în PIB; construcțiile (+0,2%), cu o pondere de 3,7% în PIB; comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transportul și depozitarea, activitățile de cazare și alimentație publică (+1,4%), cu o pondere de 20,3% în PIB.


Pe categorii de utilizări creșterea PIB-ului s-a datorat formării brute de capital fix (+1,1%) cu o pondere de 21,7% în valoarea PIB-ului și consumului final al gospodăriilor populației (+4,0%) cu o pondere de 86,5% în PIB. O contribuție negativă la creșterea PIB-ului a avut-o exportul net (-3,6%), consecință a contribuției mai accentuate la formarea PIB-ului a importurilor de bunuri și servicii (71,1%) față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (41,4%).


Conform statisticilor, în trimestrul III al anului curent, produsul intern brut pe serie brută a însumat 45,5 miliarde de lei (prețuri curente de piață), în creștere, în termeni reali, cu 5,4% față de trimestrul III 2016.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load