Instituțiile de învățămînt trebuie să renunțe la supravegherea video

Instituțiile de învățămînt trebuie să renunțe la supravegherea video

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a informat Ministerul Educației al Republicii Moldova și instituțiile de învățămînt superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs.

CNPDCP face referință la hotărîrea Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă pe 28 noiembrie 2017, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru (cauza Antovic și Mirkovic, cererea nr.70838/13), care au înaintat o cerere în atenția Curții prin care susțin despre încălcarea dreptului la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal, ca urmare a supravegherii video în sălile universitare.

În acest context, Curtea a emis o hotărîre prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede ,,Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Prin urmare, CNPDCP a somat în scris instituțiile de învățămînt să renunțe la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii, în acest sens, a fost acordat un termen de 30 de zile pentru racordarea la aceste reguli.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load