Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Polonia riscă să rămînă fără drept de vot în UE, săptămîna viitoare

15 dec. 2017,, 11:29   Externe
2757 0

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, se aşteaptă la declanşarea, săptămîna viitoare, contra ţării sale a celei mai dure proceduri de sancţiuni posibile în cadrul Uniunii Europene, din cauza controversatelor reforme judiciare, informează Agerpres.

Comisia Europeană „va activa probabil” contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, în marja summitului european de la Bruxelles.


„Desigur este de competenţa lor. Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rînduri, cu partenerii noştri”, a adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană, aminteşte AFP, a ameninţat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei ţări în privinţa justiţiei, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept.

Niciodată utilizată pînă în prezent, această procedură este uneori considerată ca „arma nucleară” din rîndul sancţiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului European, organism care reuneşte cele 28 de state membre.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?