X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce în Japonia copiii mici merg singuri către şcoală

14 dec. 2017,, 02:00   Externe
4332 0

Chiar şi în oraşe mari, precum Tokyo, copiii sunt lăsaţi să meargă singuri spre şcoală. Pe parcursul drumului, aceştia schimbă mai multe trenuri şi traversează intersecţii periculoase. Totul este legat de dinamica socială a grupului.

În Japonia este un lucru obişnuit să vezi pe străzi copii care merg printre maşini sau îşi caută loc în tren.

Aceştia poartă şosete albe peste genunchi, pantofi din piele negri şi lustruiţi, uniforme în carouri şi pălării legate sub bărbie. Copiii cu vîrste între 6 şi 7 ani merg singuri cu biletul de tren legat de ghiozdan. În cadrul unui show de televiziune din Japonia copii cu vîrsta de trei ani sunt filmaţi în timp ce îndeplinesc sarcini simple pentru familiile lor.

În timp ce se duc către aprozar sau spre brutărie, sunt filmaţi de o cameră ascunsă pentru a le fi surprinse reacţiile. Emisiunea este difuzată de aproape 25 de ani. Kaito, în vîrstă de 12 ani, din Tokyo, călătoreşte cu trenul, singură, între părinţi săi care sînt divorţaţi de trei ani. ,,La început am fost puţin îngrijorată," declară ea.

Acum, Kaito spune că îi este foarte uşor. Părinţii săi au fost îngrijoraţi la început, dar au fost de acord deoarece au considerat că este suficient de mare, iar în Japonia sînt şi alţi copii care fac acelaşi lucru şi sunt în siguranţă. ,,Sincer, îmi aduc aminte că atunci mă gîndeam că trenurile sînt sigure şi ajung la timp, iar ea este un copil deştept,'' a declarat mama vitregă a lui Kaito.


Conform lui Dwayne Dixon, un antropolog cultural, locuitorii Japoniei fac acst lucru datorită ,, încrederii în grup'' ,,Copiii află de mici că se pot baza pe oamenii din jurul lor atunci cînd au nevoie de ajutor,'' spune el.

Această asumpţie este învăţată şi în şcoli, unde copiii curăţă clasele şi servesc prânzul fără a se baza pe angajaţi. Asumarea responsabilităţii pentru spaţiul comun sunt un motiv de mîndrie, sarcinile făcîndu-i pe copii să înţeleagă consecinţele mizeriei, din moment ce trebuie să strîngă după ei. În Japonia, rata criminalităţii este foarte scăzută, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care părinţii aleg să-şi lase copiii să călătorească singuri.

Mama vitregă a lui Kaito spune că nu este de acord să-şi lase copilul de 9 ani să călătorească singur cu un metrou din Londra, dar în Tokyo consideră activitatea firească.

Mai jos puteţi urmări secvenţe din emisiunea părinţilor care îşi lasă copiii să îndeplinească sarcini în afara casei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?