Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Platon a pierdut procesul împotriva Republicii Moldova

13 dec. 2017,, 13:30   Economie
2890 0

Republica Moldova a cîștigat la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm litigiul cu companiile Evrobalt și Compozit, care au contestat acolo acțiunile anterioare ale autorităților în legătură cu privarea lor de acțiunile MAIB.

Această informație a fost confirmată de către reprezentanți ai Ministerului Justiției din Moldova, relatează NOI.md.

Companiile Evrobalt și Kompozit (Rusia) au inițiat o procedură de arbitraj împotriva Moldovei, în primăvara anului 2016, în legătură cu faptul că Banca Națională a Moldovei (BNM), i-a deposedat pe ele și pe alte companii de dreptul de proprietate asupra acțiunilor băncii Moldova-Agroindbank, susținînd că mai multe grupuri de acționari ai băncii au acționat concertat și au obținut o parte semnificativă din capitalul social al băncii fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

Companiile Evrobalt și Kompozit au considerat decizia BNM ilegală, care încalcă Acordul interguvernamental dintre Rusia și Moldova privind încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor, de pe 17 martie 1998.

Se crede că în spatele companiilor Evrobalt și Compozit stă omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat de către instanța de judecată din Moldova la închisoare pe termen lung pentru furtul a peste 800 de milioane de lei de la Banca de Economii și pentru spălare de bani, precum și pentru fraudă în proporții deosebit de mari în așa-numitul caz Moldasig.


La rîndul lor, autoritățile moldovene, pentru protejarea intereselor Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm privind litigiul de investiții cu Evrobalt și Compozit LLC, a angajat companii de audit și avocatură renumite, experți pentru oferirea unei protecții juridice.

Deoarece anterior companiile Evrobalt și Compozit au prezentat mai multe opinii ale experților cu privire la pretinsul prejudiciu cauzat acestora, autoritățile moldovene le-au opus părerile altor experți cu autoritate, cu o reputație internațională înaltă, iar instanța, în cele din urmă, a dat dreptate autorităților moldovene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?