''Cea mai frumoasă ploaie de stele a anului'', în noaptea de miercuri spre joi

''Cea mai frumoasă ploaie de stele a anului'', în noaptea de miercuri spre joi

O ploaie de meteori cunoscută sub numele de Geminide va atinge vîrful intensității în noaptea de miercuri spre joi, potrivit NASA.


Acest curent de meteori din noaptea de 13 spre 14 decembrie ''poate fi observat cu ochiul liber, în condiții de cer senin și întunecat, din cea mai mare parte a lumii, însă spectacolul va fi cel mai frumos în emisfera nordică", a explicat Bill Cooke, directorul biroului responsabil de studierea meteorilor din cadrul NASA, citat de AFP.


"Geminidele vor fi cea mai frumoasă ploaie de stele a anului (...). Semiluna subțire, în descreștere, nu va strica spectacolul", a adăugat acesta.


Majoritatea ploilor de meteori sînt cauzate de comete. Geminidele sînt, de fapt, mici fragmente lăsate în urmă de "un obiect ciudat și stîncos numit 3200 Phaeton" cu a căror traiectorie Pămîntul se intersectează în fiecare an la jumătatea lunii decembrie. Particulele ard cînd intră în atmosfera terestră și astfel apar ''stelele căzătoare''.


"Natura lui Phaethon este în curs de dezbatere", a declarat Bill Cooke, conform site-ului agenției americane. "Fie este un asteroid din apropiere de Pămînt, fie o fostă cometă", a mai spus acesta.


Cu această ocazie, astronomii vor avea ocazia să-l studieze pe Phaethon care la mijlocul lunii decembrie se afla cel mai aproape de pămînt de la descoperirea sa în 1983.


Pentru a se bucura de acest spectacol celest, amatorii sînt sfătuiți să evite cît de mult posibil norii și luminile provenind de la orașele mari.


Este nevoie de cel puțin zece minute pentru ca vederea să se obișnuiască cu întunericul și să perceapă toate stelele vizibile, dar nu este nevoie de un telescop sau de echipamente speciale pentru observarea Geminidelor.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load