Rusia a pierdut un satelit la sfîrșitul lunii noiembrie

Rusia a pierdut un satelit la sfîrșitul lunii noiembrie

Pierderea unui satelit ce a fost lansat la sfîrșitul lunii noiembrie de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinîi), inaugurat recent în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a fost cauzată de o eroare de calcul, au anunțat marți reprezentanții agenției spațiale ruse Roscosmos, citați de AFP.


Pe 28 noiembrie, Rusia a pierdut contactul cu satelitul meteorologic Meteor, lansat cu cîteva ore mai devreme la bordul unei rachete Soyuz de pe noul cosmodrom Vostochny.


„Algoritmul sistemului de navigație a determinat o orientare incorectă pentru decolarea treptei superioare (a satelitului) după ce s-a detașat de rachetă”, a declarat pentru agenția de presă rusă Interfax vicepreședintele Roscosmos, Alexander Ivanov.


În consecință, treapta superioară a satelitului a efectuat o rotație într-un sens contrar, fapt ce a dus la pierderea sa, a precizat oficialul rus, care a vorbit despre o „situație neobișnuită”.


„Din păcate, ne-am confruntat cu o problemă care nu este legată de calitate, de rigoarea din industrie (industria spațială, n.r.), ci de particularitatea programului informatic utilizat”, care are deja o vechime de funcționare de 20 de ani, a adăugat Ivanov.


Următoarea lansare a unei rachete rusești, programată inițial pe 22 decembrie, a fost amînată, a precizat același oficial.


Pierderea acestui satelit meteorologic - care era însoțit de 18 echipamente aparținînd unor instituții și companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia și Norvegia - reprezintă un nou eșec răsunător al industriei spațiale ruse, care a avut parte de mai multe incidente neplăcute în ultimii ani.


Construit cu un cost total cuprins între 300 de miliarde și 400 de miliarde de ruble (4 miliarde - 5,3 miliarde de euro), cosmodromul Vostochny a avut parte în aprilie 2016 de un prim incident în momentul în care lansarea unei rachete a fost anulată in extremis, din cauza defectării unui cablu.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load