Porci blocaţi în vamă de două zile

Porci blocaţi în vamă de două zile

Un camion plin cu porci este blocat, încă de sîmbătă, la Albiţa, în zona neutră dintre România şi Republica Moldova.


Animalele trebuiau să ajungă la un abator din Republica Moldova, însă nu pot trece graniţa, deoarece exportatorului îi lipseşte un act. Nu pot fi nici întoarse în ţară, din cauza alertei de pestă porcină. Pînă la lămurirea situaţiei, porcii vor rămîne într-un adăpost din zona liberă.


O tranzacţie comercială dintre un fermier din România şi un abator din Republica Moldova dă bătăi de cap autorităţilor din vama Albiţa. Un tir cu aproximativ 200 de porci a plecat vineri seară de la Braşov către Republica Moldova. Tirul a trecut vama ieşind, practic, din Uniunea Europeană, însă nu a fost lăsat să intre în ţară de către vameşii moldoveni, pentru că şoferului îi lipsea un act.


Traian Petcu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterianre şi Pentru Siguranţa Alimentelor a afirmat: „Guvernul Republicii Moldova a emis un ordin suplimentar care prevede o notificare suplimentară din partea exportatorului român către Republica Moldova. Despre această modificare nu a fost anunțat Guvernul României.”


Întors din drum, tirul cu porci nu a mai fost lăsat să treacă nici de vama românească. Este alertă de pestă porcină la graniţele ţării, iar legislaţia nu permite intrarea în ţară a cărnii de porc, fie ea în viu sau în vrac. După ce au stat ore bune în tir, în frig, fără apă şi fără mîncare, porcii au fost duşi într-un final într-unul dintre adăposturile vămii Albiţa.


Dr. Mary Pană, preşedinte ACEBOP: „Noi sîntem stupefiaţi, am transmis mesajul către toate autorităţile competente. Efectiv, nu ştim ce să mai facem. Din punct de vedere juridic, este o problemă, dar porcii sînt în zona liberă, deci nu au trecut pe teritoriul molovenesc.”


Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor se vor deplasa la Chişinău pentru a afla cu exactitate care este actul care a împiedicat intrarea animalelor în Republica Moldova.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load