Pentru a combate risipa alimentară, o companie transformă pîinea în bere

Pentru a combate risipa alimentară, o companie transformă pîinea în bere

Mai multe tone de pîine ajung în coșurile de gunoi în fiecare an, întrucît aceste produse rămîn neconsumate.

O asociație din Marea Britanie a găsit o soluție pentru a combate risipa alimentară și transformă pîinea nevîndută într-un sortiment de bere, exportînd în același timp acest concept în străinătate, informează AFP marți.

Zeci de crutoane de pîine cad într-o cuvă vastă din inox în fabrica de bere Wold Top, aflată în apropiere de Driffield, o localitate din comitatul englez Yorkshire. Proaspăt produse, ele sînt aduse direct de la o fabrică de sandvișuri care folosește doar părțile moi ale feliilor de pîine, renunțînd la extremitățile acestora, care nu sînt apreciate de clienți. În trecut, aceste fragmente erau aruncate, însă astăzi sînt transformate în bere.

"Înlocuim o parte din malț cu pîine", a explicat Alex Balchin, directorul fabricii de bere, care produce din 2016 acest sortiment special pentru Feedback, o asociație care militează împotriva risipei alimentare.

Noul sortiment de bere, denumit "Toast ale", a fost creat de Tristram Stuart, fondatorul Feedback. El s-a inspirat din activitatea producătorilor de bere din Bruxelles, creatorii "Brussels Beer Project", care au lansat sortimentul "Babylone".

"Ca babilonienii"

"Ei mi-au explicat că vechii babilonieni au inventat berea pentru a folosi pîinea și semințele care, altfel, ar fi rămas neutilizate. Era obiectivul inițial al berii" în urmă cu mai multe mii de ani, a adăugat acest britanic de 40 de ani.

În prezent, "cantități industriale de pîine sînt aruncate în lume și asociațiile care oferă ajutor alimentar nu pot să distribuie toată pîinea care le este oferită. În același timp, există acest avînt pe care l-au luat pe plan mondial fabricile de bere artizanală", a adăugat Tristram Stuart.

"Am vrut să înființez o companie care asociază furnizori și fabricanți locali, ca și asociații de caritate locale, pentru a face din 'Toast ale' un proiect internațional ce transformă pîinea perfect comestibilă într-o bere încă și mai bună", a explicat el.

Toate profiturile vor fi donate în beneficiul Feedback, iar semințele care rămîn în urma procedeului de fabricație sînt reciclate și utilizate în alimentația șeptelurilor.

Prima bere din gama "Toast" a fost produsă în timpul unei emisiuni a celebrului maestru bucătar britanic Jamie Oliver, care a și gustat-o și a descris-o prin sintagma "înfloritor de minunată".

În prezent, conceptul "Toast ale" include patru sortimente de bere (două Lager, una Pale Ale și una India Pale Ale) și a cîștigat numeroase recompense. Parteneriate au fost încheiate cu diferse fabrici de bere care elaborează versiuni proprii, precum Wiper and True din Bristol, care a creat Bread Pudding, o bere arămie al cărei gust reamintește de celebra budincă englezească.

Rețeta online

În Marea Britanie, 9,75 de tone de pîine au fost deja utilizate pentru a produce peste 300.000 de litri de bere, vîndută cu prețuri cuprinse 2,5 și 3 lire sterline pe sticlă (2,80-3,40 euro), care se situează în media prețurilor pentru berile artizanale.

Este o mic pas pozitiv pentru mediul înconjurător, însă mai este mult de făcut pentru a reduce problema risipei alimentare: aproape jumătate (44%) din pîinea produsă în Marea Britanie a ajuns în coșurile de gunoi, reprezentînd aproape 900.000 de tone în fiecare an. Pîinea este produsul care ocupă locul întîi în topul risipei alimentare din această țară.

"Cînd vezi ce se întîmplă în lume, e cu adevărat deprimant", a comentat Tristram Stuart.

"Însă soluția pentru această problemă s-a dovedit a fi una delicioasă", a adăugat el.

Proiectul "Toast ale" s-a dezvoltat foarte repede și a început să fie aplicat și în alte orașe mari din lume, precum New York, Rio de Janeiro și Cape Town.

O rețetă care explică transformarea pîinii în bere a fost publicată online, pentru ca fiecare persoană interesată să poată să se inițieze în arta fabricării berii și să contribuie în felul ei la reducerea deșeurilor. "Rețeta a fost deja descărcată de pe internet de 16.000 de ori, este cu adevărat utilizată de mulți oameni", a declarat, entuziasmat, Tristram Stuart.

Care va fi însă următoarea etapă? Dezvoltarea unei licenței, pentru ca orice producător de bere din lume să poată să producă sortimentul Toast ale în asociație cu furnizori locali de pîine.

Dar, înainte de orice altceva, obiectivul asociației Feedback este de a reduce producția masivă de pîine.

"Paradoxal, noi sperăm să punem capăt activităților noastre. În ziua în care pîinea nu va mai fi aruncată la pubelă, Toast Ale nu va mai avea niciun motiv să existe", a explicat Tristram Stuart.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load