O piatră funerară veche, descoperită chiar în centrul Chișinăului (FOTO)

O piatră funerară veche, descoperită chiar în centrul Chișinăului (FOTO)

Constatări neașteptate îi așteaptă uneori pe oamenii atenți în Chișinău.


De exemplu, recent, istoricul Iuri Șveț a găsit un fragment dintr-o piatră funerară chiar pe stradă – o piatră îngropată în sol pe strada Serghei Lazo, între străzile Columna și Alexandru cel Bun.


Pe fragmentul pietrei funerare poate fi descifrată o parte din numele decedatului de pe al cărui mormînt a fost furată Piatra – „Bucșpa...”. Alte inscripții spun: „a murit la 9 august (fragmentul cu anul este rupt – red.) la cel de-al 75-lea an de viață“, „plîngem fierbinte și sîntem profund întristați (...) cu soția, copiii și nepoții“.


Iuri Șveț presupune că, cel mai probabil, numele de familie al acestui om a fost Bucșpan.


„E nume evreiesc și, cu o probabilitate foarte mare, putem presupune că fragmentul a ajuns aici de la acea parte a Cimitirului Evreiesc din Chișinău, care în 1960 a fost distrusă și transformată în actualul parc „Alunelul”, în terenuri de tenis, iar acum și o clădire nouă a apărut acolo”, a scris Șveț în rețelele sociale.


Potrivit lui, pietrele funerare sparte erau utilizate pe larg ca materiale de construcție, iar fragmentele lor pot fi văzute peste tot în oraș - în interiorul Cimitirului Armeano-Catolic și la Cimitirul Armenesc (ortodox), de exemplu.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load