Cinematografele nu vor mai fi interzise în Arabia Saudită

Cinematografele nu vor mai fi interzise în Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunţat că va permite funcţionarea cinematografelor comerciale, după mai bine de trei decenii în care au fost interzise, scrie BBC.


Ministerul Culturii şi al Informaţiilor a anunţat că va începe eliberarea licenţelor imediat şi că primele cinematografe se vor deschide în martie 2018.


Măsura face parte din reforma economică şi socială “Vision 2030” a prinţului Mohammed bin Salman.


În Arabia Suadită au existat cinematografe pînă în anul 1970, cînd clericii au cerut autorităţilor închiderea acestora.


Comunicatul eliberat de Ministerul Culturii, luni, menţionează că această decizie aparţine “programului central de guvernare, menit să încurajeze o cultură domestică deschisă şi bogată în Arabia Saudită”.


Ministerul a afirmat că această mişcare a deschis o piaţă internă pentru mai mult de 32 de milioane de oameni şi că anticipează că vor fi peste 300 de cinematografe cu 2,000 de ecrane pînă în 2030.


“Vision 2030”, reforma dezvăluită de prinţul în vîrstă de 32 de ani, îşi propune să mărească cheltuielile pe cultură şi distracţie, în regatul dependent de petrol, de la 2,9% la 6% pînă în 2030.


Autorităţile din Arabia Saudită au început chiar să sponsorizeze concerte.


În septembrie, Mohammed bin Salman a anunţat că femeile vor avea permisiunea să conducă în Arabia Saudită, începînd cu luna iunie a anului 2018. O altă măsură a programului, criticată de clerici.


În plus, la conferinţa economică la care au fost prezenţi investitori străini, Mohammed bin Salman a declarat că Arabia Saudită va fi “o ţară cu islam moderat, care este deschisă în faţa tuturor religiilor, tradiţiilor şi oamenilor”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load