Qatarul face cea mai importantă achiziție a emiratului din ultimul deceniu

Qatarul face cea mai importantă achiziție a emiratului din ultimul deceniu

Qatarul va plăti 8 miliarde de dolari (6,8 miliarde de euro) pentru achiziționarea a 24 de avioane de vînătoare Typhoon din Marea Britanie, au făcut cunoscut autoritățile de la Doha după semnarea definitivă a acestui contract, duminică, de către miniștrii apărării din cele două țări, transmite AFP.


Qatarul, izolat de Arabia Saudită și aliații acesteia, anunțase în septembrie un acord cu Marea Britanie pentru cumpărarea a 24 de avioane de vînătoare, unul din cele mai mari contracte de apărare semnate de emirat de la începutul crizei din Golf, la 5 iunie. Pînă în prezent însă nu precizase valoarea exactă a tranzacției.


Potrivit ministrului britanic al apărării, Gavin Williamson, este cea mai importantă comandă de avioane de vînătoare Typhoon din ultimul deceniu.


„Aceste avioane formidabile vor întări mijloacele militare ale Qatarului pentru a face față provocărilor pe care le împărtășim în Orientul Mijlociu", a declarat cu prilejul semnării acordului omologul său qatariot, Khalid bin Mohammad Al Attiyah.


Cei doi miniștri au semnat, de asemenea, un acord privind înființarea unui escadron aerian comun pentru a garanta securitatea în cursul Campionatului Mondial de fotbal din 2022, organizat de emirat, se arată într-un comunicat al armatei Qatarului.


Pe de altă parte, emiratul și-a exprimat intenția de a cumpăra și alte echipamente militare din Marea Britanie, contracte binevenite pentru această țară care negociază în prezent ieșirea din Uniunea Europeană cu o factură estimată la zeci de miliarde de euro.


La 7 decembrie, în cursul vizitei președintelui Emmanuel Macron, Doha a semnat un contract pentru cumpărarea a 12 avioane de vînătoare Rafale din Franța.


La 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au rupt relațiile diplomatice cu Qatar, pe care îl acuză că susține grupări islamiste extremiste și se apropie de Iran. Micul emirat respinge acuzațiile, denunțînd o tentativă de "punere sub tutelă" de către "cvartetul" arab.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load