Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președinția acuză Guvernul și AȘM că blochează activitatea unei structuri importante

8 dec. 2017,, 17:30   Politică
3119 7

Guvernul și Academia de Științe a Moldovei (AȘM) încalcă drepturile cetățenilor la studii, la muncă și la exprimarea opiniilor.

De această părere este consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici. Potrivit consilierului, contrar prevederilor Codului cu privire la știință și inovare, cele două structuri ignoră solicitarea Președinției de a delega membri pentru comisiile Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (CNAA). Acest fapt pune în imposibilitate activitatea instituției.

Popovici susține că, după expirarea mandatului membrilor Comisiei de atestare a personalului științific și științifico-didactic și cel al membrilor Comisiei de acreditare a organizațiilor din sfera științei și inovării, în data de 11 iunie curent, Guvernul a refuzat solicitarea instituției prezidențiale privind nominalizarea persoanelor pentru formarea noilor comisii.

În răspunsul Guvernului este scris că „problema dată va fi examinată conex procesului de reformă a administrației publice pe domeniul cercetare, inovare și educație. Astfel, pînă la finalizarea acestui proces, Guvernul consideră posibilă activitatea comisiilor în componența actuală”.

Ținînd cont de faptul că modificările la Codul cu privire la știință și inovare vor intra în vigoare doar la 20 februarie 2018, Președinția a sesizat în mod repetat Guvernul Republicii Moldova și Academia de Științe a Moldovei cu propunerea de a forma o comisie ad-hoc.


Și în al doilea răspuns, Guvernul și-a reiterat opinia precum că "consideră posibilă activitatea comisiilor în componența actuală"

Propunerea de a prelungi mandatul membrilor comisiilor reprezintă o operațiune incorectă conform legii, consideră, la rîndul său, Președinția.

Asta deoarece mandatul membrilor comisiilor, ca și cel al funcțiilor de conducere al CNAA, este unul imperativ pentru 4 ani, în timp ce membrii comisiilor se numesc doar pentru un termen.

„În momentul de față, aprobarea noii componențe nominale a comisiilor este imposibilă, deoarece Guvernul și Academia de Științe a Moldovei nu și-au delegat reprezentanții pentru un nou mandat. Prin urmare, continuă încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova la studii, la muncă și la exprimarea opiniilor. Ținem să menționăm că în cadrul CNAA s-au stocat 229 de dosare personale, a căror examinare nu poate fi finalizată. De asemenea, din causa epuizării împuternicirilor Comisiei de Atestare, nu pot fi aprobate rezultatele acreditării a două organizații din sfera științei și inovării, acreditate anterior”, a punctat Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?