Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Răceli de sezon, fără pastile

8 dec. 2017,, 01:30   Externe
4419 0

În cazul răcelilor de sezon nu există un tratament specific, ci unul simptomatic, prescris de medic, cea mai mare greşeală fiind automedicaţia şi mai ales administrarea de antibiotice fără sfatului doctorului. În aceste condiţii, o soluţie poate fi tratamentul naturist.

Principalele simptome ale virozelor de sezon sînt febra, tusea, durerile de cap.
Camforul ajută la descongestionarea căilor respiratorii şi a plămînilor şi, totodată, scade febra. Miraculoasă este cătina în scăderea febrei: 6 linguri de sirop de cătină diluat în puţină apă, luat pe stomacul gol. Febra poate fi scăzută cu tinctură de smirnă diluată în apă, cîte o linguriţă de 3 ori pe zi. Şi mugurii de Plop, dar şi ceapa mărunţită pusă în şosete ajută la scăderea febrei.

Tusea seacă, iritativă sau productivă este o caracteristică a răcelilor de sezon. De tuse putem scăpa şi fără medicamente, ci cu suc de ridiche neagră preparat acasă. Scobim o ridiche şi punem puţină zhăr, iar sucul contribuie la calmarea tusei.

De asemenea, ridichea proaspătă şi sucul de lămîie sînt eficiente în cazul în care avem nasul înfundat. Inhalaţiile cu plante aromate – mentă, busuioc, cimbru ­, făcute seara ajută la desfundarea nasului. În cazul durerilor de gît, eficiente sînt ceaiurile călduţe din salvie, busuoic, cimbrişor.

Şi durerile de cap pot fi eliminate fără pastile, ci cu uleiuri: din mentă, de lămîie, de roiniţă. Le folosim seara sau atunci cînd durerile se intensifică, masînd uşor tîmplele. Eficiente sînt şi cataplasmele cu cartof crud şi ras, aplicate de 3 ori pe zi şi ţinute, de fiecare dată, cîte o jumătate de oră.


Evident, în cazul în care simptomele se accentuează şi starea generală se degradează, trebuie consultat medicul de familie.

Mai ales în această perioadă cădem în păcatul automedicaţiei şi, în special, al înghiţirii fără nici o noimă de antibiotice. Dar trebuie reţinut că răcelile şi infecţiile virale nu sînt sensibile la antibiotice, iar administrarea acestor medicamente fără prescripţia medicului poate afecta flora intestinală, generînd rezistenţă cu efecte severe, atrage atenţia prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Balş". Un alt pericol al automedicaţiei mai frecvent iarna, sezonul gripei şi infecţiilor virale respirtorii, îl reprezintă administrarea, fără recomandarea medicului, de aspirină sau alte medicamente pe bază de salicilină. Astfel, copii între 4 şi 16 ani care sînt trataţi cu aspirnă pot face sindromul Reye, extrem de sever.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?