În valea rîuleţului Cosărău, „La 33 de vaduri” (FOTO)

În valea rîuleţului Cosărău, „La 33 de vaduri” (FOTO)

Povestirea despre minunile naturale ale satului Naslavcea și împrejurimile lui continuă. Ceva mai devreme s-a vorbit despre sat și monumentul naturii „Malul abrupt al Nistrului”.

În această publicaţie, vom merge împreună de-a lungul unui rîuleţ ‒ Cosărău, afluent de dreapta al Nistrului. Valea acestui rîu a primit statut de Rezervație Naturală şi denumirea „La 33 de vaduri”. Cu toate acestea, această publicaţie va fi plasată la compartimentul „Rîuri”, căci anume acest rîuleţ este factorul creator principal al landşaftului acestui monument unic al naturii.

Rîuleţul Cosărău, cum este numit de către localnici, chiar dacă în literatura de specialitate poate fi găsită şi varianta Chisărău, izvorăşte din partea superioară a unui defileu lung şi şerpuitor, pantele căruia sînt constituite din calcaruri sarmatice, în special, pe porţiunea inferioară, iar pe alocuri din șisturi argiloase. Lungimea rîului nu depășește 7-8 km, lățimea acestuia rareori ajunge la 5-7 m, de cele mai multe ori e de 3-4 m, iar adîncimea ‒ de la zeci de cm pînă la 1 m (la gura de vărsare). Rîuleţul Cosărău se varsă în Nistru, în partea transnistreană a satului, în apropiere de vîrful insulei de pe Nistru, acolo unde formează un meandru brusc.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load