X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Violențe și critici după ce SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

7 dec. 2017,, 23:01   Externe
2918 0

Gestul Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a reaprins tensiunile în Orientul Mijlociu.

Sute de palestinieni au atacat armata israeliană şi au cerut declanşarea unei noi revolte populare împotriva statului evreu. Un potop de critici vine, de altfel, din toată lumea. Din Germania şi Franţa pînă în Turcia şi Arabia Saudită, marile puteri au condamnat pasul fără precedent făcut de americani.

La doar zece kilometri de Ierusalim, Cisiordania a devenit din nou teatru de violenţe între israelieni şi palestinieni. Furioşi, aceştia din urmă spun că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu este sărutul morţii pentru încercarea de a face pace în zonă.

„Trebuie să lansăm o intifadă împotriva inamicului sionist. Decizia americanilor este o agresiune împotriva poporului nostru, o declaraţie de război împotriva palestinienilor,” spune Ismail Haniyeh, lider Hamas.

Decizia lui Donald Trump este contestată de aproape toată lumea arabă. Şi aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite sînt însă revoltaţi: Marea Britanie, Germania şi Franţa.


„Statele Unite au armat o bombă pe cale să explodeze în regiune”, spune Binali Yildirim, premierul Turciei.

„Anunţul ne poate trimite înapoi, în timpuri mai întunecate decît cele în care trăim. Singura soluţie realistă este cea a două state, cu Ierusalimul capitală a Israelului şi Palestinei”, spune Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune că esta capitala sa, cu tot cu partea de est pe care a ocupat-o în 1967. Palestinienii pretins în schimb că Ierusalimul de Est reprezintă capitala lor.

Odată cu anunţul de ieri, Statele Unite încep mutarea ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim. Asta va dura ani la rînd: este nevoie de mult timp pentru a construi un sediu şi a asigura măsurile de siguranţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?