Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Instrucțiuni detaliate privind supraviețuirea într-un război nuclear

6 dec. 2017,, 23:30   Externe
3262 0

Ziarul „Cotidianul Poporului” al Partidului Comunist Chinez a emis instrucțiuni despre modul în care se poate supraviețui în caz de război nuclear.

Publicația a explicat ce este o armă nucleară, a descris tipurile ei și cinci consecințe majore ale utilizării acesteia: radiația luminoasă, unda de șoc, radiația ionizantă promptă, impulsul electromagnetic nuclear și poluarea radioactivă.

Autorii articolului le recomandă cititorilor să întîmpine undele de șoc în poziția culcat, de preferință ascunzîndu-se în spatele obiectelor mari. Dacă în preajmă există un iaz – să se scufunde în el.

Cei pe care explozia nucleară i-a prins afară sînt sfătuiți să găsească rapid o structură de protecție și să aibă grijă de protecția propriului corp, în special a capului, de cioburi zburătoare. După ce unda de șoc trece, trebuie protejat sediul, dacă omul se află în interiorul acestuia, de praf radioactiv și să se străduiască ca cenușa să nu nimerească pe piele.

„Puteți intra, de asemenea, într-o clădire care nu a fost distrusă după atacul undei de șoc și să închideți ușile și ferestrele pentru a preveni intrarea prafului radioactiv în casă”, sfătuiește „Cotidianul Poporului“.


„În zonele de contaminare radioactivă trebuie îmbrăcată o mască de protecție, mantie, cizme de cauciuc, mănuși. Nu se poate să atingeți obiectele contaminate, să vă așezați sau să vă culcați și nici chiar să mîncați, să fumați sau să beți. Pașii trebuie să fie ușor, astfel încît să nu se ridice praful”, se spune în articol.

Cei care au fost evacuați într-o zonă sigură ar trebui să îndepărteze particulele radioactive de pe corp și haine. Hainele trebuie spălate, urechile curățate și corpul șters astfel: „Ștergerea trebuie făcută de sus în jos, într-o direcție. Ștergeți o dată, apoi pliați prosopul o dată pentru a preveni re-contaminarea zonei curățate.”

Atunci cînd consumați alimente contaminate, acestea pot provoca vărsături, astfel încît suferinzilor li se recomandă să bea multă apă pentru a clăti stomacul. Este de dorit să se utilizeze diuretice, adsorbanți, laxative pentru a accelera eliberarea substanțelor radioactive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?