Iranul neagă acuzațiile SUA că ar avea un rol destabilizator în regiune

Iranul neagă acuzațiile SUA că ar avea un rol destabilizator în regiune

Ministerul de Externe iranian a respins miercuri acuzațiile SUA potrivit cărora Republica Islamică are un rol destabilizator în regiune, au anunțat media de stat iraniene, relatează Reuters.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat marți că Iranul comite ''acțiuni destabilizatoare'' prin susținerea grupării șiite libaneze proiraniene Hezbollah în Liban, prin furnizarea de rachete pentru rebelii șiiți houthi în Yemen și prin trimiterea de arme și luptători în Siria.

''Repetarea acuzațiilor și minciunilor neîntemeiate nu va ajuta la soluționarea greșelilor mari și strategice pe care America le-a făcut în ultimele decenii împotriva Iranului și a regiunii'', a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe, Bahram Qassemi, citat de mass-media de stat.

''Deoarece mai este timp, domnul Tillerson ar trebui să devină mai familiar cu realitățile și istoria regiunii și cu politicile americane și efectele acesteia care au condus la o instabilitate gravă și la moartea a sute de mii de oameni nevinovați, între care femei și copii'', a spus el.

Tillerson a afirmat marți, în cursul unei vizite la Bruxelles, că Iranul trebuie să respecte termenii acordului nuclear din 2015. Acordul semnat de Iran, pe de o parte, și SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil și pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării graduale a sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Președintele SUA, Donald Trump, a refuzat în octombrie să certifice faptul că Teheranul respectă termenii acordului internațional din 2015, chiar dacă inspectori internaționali au afirmat contrariul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load