X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Poalelungi consideră că tragicul caz al lui Andrei Brăguță putea fi evitat

4 dec. 2017,, 16:30   Societate
2387 2

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, susține că tragicul caz al lui Andrei Brăguță, tînărul care a decedat în custodia autorităților statului, putea fi evitat.

Pentru aceasta ar fi fost necesar ca procurorul să contacteze funcționarii care țin evidența persoanelor cu deficiențe mintale în Republica Moldova.


Președintele CSJ s-a arătat indignat de faptul că întrebat de ce a solicitat în instanţă mandatul de arestare și nu internarea forţată la psihiatrie, dacă a observat că tînărul manifestă un comportament inadecvat, procurorul de caz a afirmat că acest fapt „nu ţine de competenţa sa”.

„Îmi este greu să-mi imaginez cum ai putea cere, în calitate de procuror sau de judecător, certificate și dovezi despre starea unei persoane care „s-a dat în spectacol şi în faţa judecătorului, l-a numit cu cuvinte indecente, l-a ameninţat” și care „avea un comportament absolut neadecvat” chiar de la această persoană. Numai aceste constatări ar fi fost suficiente să ridice dubii privind starea sănătății mintale a persoanei reținute. (...) Oare procurorii nu au obligația implicită de a căuta probe în sprijinul, nu doar în defavoarea persoanelor acuzate de comiterea unor infracțiuni? (...) Tragedia putea fi evitată, în primul caz, prin contactarea telefonică a funcționarilor care țin evidența persoanelor cu deficiențe mintale în Republica Moldova”, a scris președintele CSJ.


În acest context, președintele CSJ susține că nu este suficient doar ca Guvernul să implementeze reformele promise de curînd, este necesară și o schimbare a mentalității procurorilor și a judecătorilor.


„Pe lîngă implementarea acestor reforme, este necesară și o schimbare a mentalității procurorilor și a judecătorilor de care depinde, în mod efectiv, viața persoanelor care suferă de boli mintale, acuzate de comiterea unor infracțiuni. Într-o falsă percepție a lor, potrivit căreia nu ar avea competențele de a solicita și de a dispune internarea acestor persoane, ei trebuie să fie buni să și le creeze. Procurorii și judecătorii reprezintă, uneori, ultimele centre de rezistență împotriva morții care a hotărît să bată în ușa unor tineri cu probleme mintale prea devreme și prea violent. (...) Să nu te plîngi că „ai multe alte lucruri pe capul tău”, cînd societatea ți-a acordat încrederea de a avea grijă și de membrii ei nenorociți de destin”, mai scrie Poalelungi.

Textul președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, intitulat „Pledoarie pentru conștientizarea respectării obligațiilor pozitive care decurg din Convenție. O apreciere mai tîrzie despre două cazuri nefericite” a fost publicat pe pagina csj.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?