X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Acul chirurgical inteligent, care oferă imaginile organelor, în timpul operației

18 dec. 2017,, 05:01   Ştiinţă şi IT
3481 0

Engadget comunică despre crearea unui nou instrument pentru operații minim de invazive, acul chirurgical, fiind dotat cu senzori chirurgicali. Acesta îi permite chirurgului să obțină imagini de înaltă rezoluție, nemijlocit, în timpul intervenției chirurgicale.

Atît pacienții, cît și medicii preferă operațiile mai puțin invazive, deoarece acestea nu lasă cicatrice, necesită mai puțin timp pentru recuperare și reduc riscul infecțiilor. Cu toate acestea, astfel de operațiuni sînt imperfecte: în special, este destul de dificil să se obțină imagini de înaltă calitate ale organelor interne, care necesită să fie operate. De aceea, chirurgii se limitează, de obicei, la imaginile obținute la ultrasonografie și RMN, înainte de operație.

Noua elaborare - acul ultrasonic optic, trebuie să schimbe abordarea efectuării intervențiilor chirurgicale. Datorită acestuia, chirurgul va putea primi imagini ale țesuturilor moi, direct în timpul muncii. Dispozitivul reprezintă un ac cu vîrf de 1 mm grosime, cu două fibre optice în interior. Una dintre ele generează un bliț de lumină, iar cealaltă citește lumina reflectată de țesuturile corpului. Ca urmare, chirurgul are la dispoziție o imagine de înaltă calitate în timp real.

Dispozitivele noi nu numai că le pot oferi medicilor informații, ci pot realiza și o parte din lucrul chirurgului. Așadar, aparatul inovator "Harpoon" este capabil să coase valva deteriorată a inimii, dovedindu-și eficacitatea pe parcursul cercetărilor a cîteva zeci de pacienți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?