Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce realitate înfiorătoare ascunde „boala-fantomă” din Coreea de Nord

4 dec. 2017,, 20:05   Externe
2925 0

Testele nucleare ale dictaturii de la Phenian răspîndesc în rîndul cetățenilor nord-coreeni o „boală-fantomă”, după cum o numesc, într-un raportaj NBC, mai multe persoane evadate din Coreea de Nord.

Zona în care regimul nord-coreean efectuează testele, regiunea Kilju, unde se alfă poligonul subteran Punggye-ri, a devenit un „loc blestemat” în care copiii se nasc cu malformații grave, spune Lee Jeong Hwa în reportaj.

Pînă să fugă, în 2010, din Coreea de Nord, femeia a locuit în apropierea centrului de teste nucleare, iar în prezent se confruntă cu o „nesfîrșite dureri cronice”. Însă suferința ei fizică, subliniază Lee, nu se poate compara cu calvarul prin care trec nord-coreenii rămași în Kilju.

„Au murit atît de mulți oameni, încît am început să îi spunem «boala-fantomă». La început, am crezut că murim pentru că sîntem săraci și nehrăniți. Acum știu că radiațiile sînt de vină”, explică Lee Jeong Hwa.

Lee face parte din lotul de 30 de nord-coreeni care provin din regiunea Kilju și care au fost testați constant în ultimii ani de către Minsterul Unificării de la Seul, pentru a le fi măsurată evoluția gradului de contaminare.

O altă nord-coreeană, în vîrstă de 60 de ani, evadă în 2013, Rhee Yeong Sil, povestește pentru NBC că o vecină de-a sa a dat naștere unui copil fără organe genitale, precizînd că autoritățile de la Phenian practică o politică de exterminare a bebelușilor născuți cu malformații și că, de multe ori, nou-născuții sînt uciși chiar de către părinți.

Expunerile la radiații la care fac referire cele două femei nu vizează doar testele recente ale Phenianului, ci un traseu istoric care duce pînă în anii 1980, precizează NBC.

Cum se văd aceste mărturii din interiorul comunității științifice coreene? Suh Kune-yull, profesor de inginerie nucleară al Universității Națioanle din Seul, susține că este dificil să probeze veridicitatea acestor afirmații, deoarece cercetătorii sînt puși, deocamdată, în fața unei „lipse totale de date” privind impactul programului nuclear al Phenianului asupra sănătății publice.

Însă, subliniază profesorul sud-coreean, „nu cred că (persoanele acestea – n.r.) mint”.

„Trebuie să le credem pe cuvînt, dar nu am informații fiabile”.

Iar un purtător de cuvînt al Institutului Nuclear de Securitate Nucleară a declarat pentru NBC că „se presupune ca fiind excesivă expunerea la materii radioactive ce provin de pe situl subteran de testare, dar este greu de confirmat acest lucru”.

Centrul în care Coreea de Nord efectuează testele nucleare ar fi transformat regiunea într-o „pustietate radioactivă”, relata luna trecută The Telegraph. Aproximativ 80% dintre copaci s-au uscat, fîntînile au secat, iar zona arată acum ca un deșert uriaș.

Despre muntele în care Coreea de Nord și-ar testa bombele și rachetele balistice au apărut numeroase informații îngrozitoare. Cea mai recentă indică faptul că peste 200 de muncitori ar fi murit în luna septembrie, după ce un tunel de la instalaţia de testare nucleară s-a prăbușit peste ei. De altfel, în zonă au fost înregistrate mai multe cutremure de magnitudine mare care, spun experții, ar fi cauzate de testele nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?