Care sînt vînzările serviciilor TV contra plată și numărul de abonați

Care sînt vînzările serviciilor TV contra plată și numărul de abonați

Pe piața serviciilor de televiziune furnizate contra plată (prin cablu TV și tehnologia IP-IPTV) în Moldova, în primele nouă luni ale anului 2017, s-a înregistrat o ușoară creștere, notează NOI.md.

Acest fapt a fost menționat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), care a remarcat că, în ianuarie-septembrie 2017, numărul total de abonați la serviciile TV contra plată a crescut cu 18% și a alcătuit 319 mii, iar volumul cumulat al vînzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,7% și a însumat 118,6 mil. lei.

Potrivit ANRCETI, creșterea numărului de abonați la serviciile TV contra plată a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai operatorilor de rețele IPTV, care s-a ridicat la 138,3 mii, ponderea lor în structura abonaților la serviciile TV contra plată ajungînd la 43,3%. Totodată, numărul de abonați la serviciile TV prin cablu a scăzut pînă la 181,1 mii, ponderea lor fiind de 56,7%.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut pînă la 9%. La finalul perioadei de raportare, 55,7% din numărul total de abonați recepționau semnalul TV în format digital, iar 44,3% - în format analogic.

Sporirea volumului total de vînzări a fost determinată de creșterea vînzărilor realizate de furnizorii care operează rețele IPTV. Cifra de afaceri a acestor furnizori a crescut cu 7,7 mil. lei și a însumat 54,2 mil. lei. În același timp, vînzările furnizorilor de servicii TV prin cablu au scăzut cu 1,4 mil. lei și au alcătuit 64,3 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile TV contra plată a crescut cu 4,6% și a alcătuit 48,1 lei.

Conform situației de la 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor TV contra plată activau 80 de furnizori. Cele mai mari cote de piață, în funcție de venituri, erau deținute de Moldtelecom (33,5%), Sun Communications (23,5%) și TV BOX (12,6%). Cota cumulativă de piață a celorlalți 77 de furnizori era de 30,4%.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load