X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Igor Dodon va cere ca 2 decembrie să devină sărbătoare oficială (FOTO/VIDEO)

2 dec. 2017,, 14:31   Politică
5845 12

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va cere Parlamentului și Guvernului să introducă 2 decembrie (dată la care, acum 100 de ani, este creată Republica Democratică Moldovenească, care își proclamă autonomia față de Imperiul Rus, n.r.) pe lista sărbătorilor oficiale ale Republici Moldova.

Declarația a fost făcută la adunarea festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, transmite IPN.

Igor Dodon a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu asociațiile de istorici din țară, să introducă în manualele de istorie compartimentul dedicat Republicii Democratice Moldovenești, iar Guvernului, împreună cu aceleași asociații – să editeze pe parcursul anului 2018 ediții științifice dedicate istoriei Republicii Democratice Moldovenești. „Chiar dacă nu toate vor fi acceptate, vă asigur că Guvernele vor pleca, dar obiectivele noastre vor fi atinse. Atît timp cît vom păstra statalitatea, vom putea fi ferm convinși că această țară va rămîne urmașilor noștri”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a ținut să menționeze că sărbătorirea unui centenar de „mare simbolism” amintește că moldovenii au avut întotdeauna dorința de a-și redobîndi independența, de a-și apăra statalitatea și a-și stăpîni propriul său teritoriu. Potrivit lui, după 2 decembrie 1917, Republica Democratică Moldovenească, a pledat în politica externă pentru recunoaștere internațională. România și Franța îi recunoaște statalitatea și își deschid la Chișinău consulate diplomatice.

„Statul suveran actual Republica Moldova își are legitimitatea în epoca contemporană datorită faptului împlinit – proclamării la 2 decembrie 1917 a Republicii Democratice Moldovenești. Țara proclamată de străbunii noștri nu le-a convenit unor puteri din vecinătate sau de pe continent, din această cauză, toate încercările de a dobîndi largă recunoaștere internațională s-a soldat cu eșec”, a spus președintele.

Igor Dodon a comunicat că a decretat o comisie de stat pentru emiterea unei monede jubiliare dedicate centenarului de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. În cadrul adunării, a fost lansat cel de-al doilea episod al filmului documentar „Istoria Moldovei”. Primul episod a fost prezentat pe 13 noiembrie curent, ziua în care seful statului a împlinit un an de cînd a fost ales președinte.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui autonomie față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune. La 24 ianuarie 1918 republica și-a proclamat independența. Iar la 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea cu România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?