X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

5% din populația Republicii Moldova se confruntă cu o dizabilitate

1 dec. 2017,, 16:51   Societate
2607 0

Numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova este de 182 de mii, dintre care 11,7 mii sînt copii cu vîrsta de pînă la 17 ani.

Persoanele cu dizabilități reprezintă 5,1% din populația ţării, iar copiii cu dizabilități constituie 1,7% din numărul de copii.

Datele sînt prezentate de către Biroul National de Statistică, preajma zilei de 3 decembrie, cînd este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, transmite IPN.

Potrivit BNS, ponderea bărbaților în structura persoanelor cu dizabilități constituie 52,5%. Din totalul persoanelor cu dizabilități, peste 181 mii persoane sînt la evidenta organelor asigurării sociale de stat, iar 0,9 mii sînt la în evidenta organelor de forță. Din cei aflați la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii cu dizabilitate reprezintă 75%, iar beneficiarii de alocații sînt 25%.

Fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă. 62% din numărul persoanelor cu dizabilități sînt din mediul rural.

Copiii sînt recunoscuți cu dizabilitate preponderant din cauza malformațiilor congenitale, a tulburărilor mentale și de comportament, iar în cazul persoanelor adulte – din cauza tumorilor, bolilor aparatului circulator, ale sistemului nervos. Dizabilitatea la maturitate survine în mare parte după vîrsta de 30 ani.

La sfîrșitul anului 2016, la evidenţa organelor de asistenta socială se aflau 0,5 mii de copii rîmași fără îngrijire părintească cu dizabilități. 72% dintre aceștia erau din mediul rural.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?