Cîți bani au fost investiți în Parcul Industrial „Edineț”

Cîți bani au fost investiți în Parcul Industrial „Edineț”

Volumul investițiilor în parcul industrial „Edineț” în ultimii patru ani a însumat 402 milioane de lei.

Acest lucru a fost comunicat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, care a menționat că investițiile au fost făcute de cinci rezidenți ai acestui parc industrial, relatează NOI.md.

Volumul investițiilor realizate de cei 5 rezidenți a constituit peste 402 milioane lei, iar volumul vânzărilor fiind de 361,5 milioane lei. În perioada respectivă de timp fiind achitate 13,8 milioane de lei.

În timpul vizitei în Raionul Edineț, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, s-a documentat cu activitatea Parcului Industrial „Edineț” și a participat la ceremonia de deschidere a depozitului frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor. La invitația ministrului Economiei și Infrastructurii, la eveniment au participat președinții raioanelor Edineț, Glodeni, Fălești, Sângerei, Râșcani, Briceni, Dondușeni, Drochia, Soroca și Florești.

Proiectul de construcție a depozitului, al cărui beneficiar este cooperativa de întreprinzător „Ecofruct Com”, a fost realizat cu suportul unui grant oferit de Banca Mondială prin intermediul Proiectului „Agricultură Competitivă în Moldova (MAC-P)”.

Familiarizîndu-se cu capacitățile și potențialul noului depozit, Calmîc a menționat că acesta este un prin pas spre crearea unei infrastructuri moderne de păstrare și sortare a fructelor și legumelor în regiunea de nord al țării, oferirea unor servicii de calitate mai multor agenți economici din sectorul agroalimentar.

În Parcul Industrial „Edineț”, ministrul Economiei și Infrastructurii s-a familiarizat și cu activitatea  companiei TB Fruit, care, într-un timp scurt, a reușit să construiască și să dea în exploatare cea mai modernă fabrică de producere a sucurilor concentrate din țară, investind în proiectul dat peste 15 milioane euro.

Potrivit reprezentantului companiei, pe moment acesta colaborează cu peste 1200 de producători din toată țara, reușind să proceseze 1800 de tone de mere/24 ore. Pînă în prezent, aici au fost deschise 168 de locuri de muncă, cu cel mai mare salariu din regiune. „Săntem liderii ramurii la indicatorii de producere și nu ne vom opri aici. Pînă în prezent am exportat pe piața UE, iar din 2018 vrem să exportăm concentrat de sucuri pe piața SUA. Un accent special îl punem pe eficiența energetică, aplicăm tehnologii noi de energie regenerabilă etc.”, a spus reprezentantul companiei.

În cadrul vizitei a fost abordată și posibilitatea extinderii companiei TB Fruit în alte regiuni ale țării, prin construcția unei noi fabrici de procesare a fructelor și legumelor. În context, reprezentantul companiei a menționat că această posibilitate se examinează de concernul din care fac parte, deoarece întreprinderea din Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani cele mai bune rezultate.

În discuțiile cu președinții raioanelor, vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că PI „Edineț” este un exemplu elocvent de realizare cu succes a unei inițiative a mediului privat, susținut de autoritățile raionale și centrale. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii i-a îndemnat pe președinții raioanelor să preia experiența respectivă și să creeze asemenea platforme în unitățile administrativ-teritoriale, formînd, astfel, centre industriale care vor crea atît noi locuri de muncă, cît și vor contribui la dezvoltarea economică a zonelor respective.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load