Felicitarea lui Valeriu Ostalep adresată românilor cu prilejul Zilei Naționale

Felicitarea lui Valeriu Ostalep adresată românilor cu prilejul Zilei Naționale

Fostul viceministru de externe al Republicii Moldova Valeriu Ostalep le-a adresat un mesaj de felicitare tuturor românilor cu prilejul Zilei Naționale a României, transmite NOI.md.

Mesajul postat pe o rețea de socializare „este scurt, dar la temă”.

„Felicit toți romanii cu ocazia sărbătorii și le doresc să nu procedeze nimeni cu ei așa cum s-au purtat în Moldova în anii 1941-1944”, a scris Ostalep.

Precizăm, după realizarea planului ocupării româno-fasciste, Moldova şi unele regiuni ale Ucrainei, aflate sub control românesc, au fost divizate, în plan administrativ, în trei provincii: Basarabia, Bucovina şi Transnistria. Astfel, Republica Moldovenească a fost scindată în două părţi izolate artificial una de alta de un hotar păzit de grănicerii români. La 19 august 1941, prin decretul nr.1 al lui Ion Antonescu, teritoriul dintre Nistru şi Bug a trecut în administrarea autorităților româneşti. Spre deosebire de Basarabia şi Bucovina de Nord, Transnistria nu intra formal în componenţa statului român. Pe parcursul războiului contra U.R.S.S. însă anexarea ei a devenit unul din principalele scopuri ale politicii clicii fasciste a lui I. Antonescu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load