Împăratul Japoniei va abdica în 2019

Împăratul Japoniei va abdica în 2019

Împăratul Akihito al Japoniei va abdica la 30 aprilie 2019 și va fi succedat de către prințul moștenitor Naruhito, a anunțat premierul japonez Shinzo Abe, relatează site-ul BBC News.

Akihito, în vîrstă de 83 de ani, a suferit o operaţie pe cord şi este tratat pentru cancer de prostată. Într-o rară apariţie în public, Împăratul a declarat anul trecut că se teme că vîrsta înaintată nu îi va permite să-şi îndeplinească îndatoririle.

Reprezentanţi ai Casei Imperiale japoneze şi ai guvernului de la Tokyo s-au întîlnit pentru a stabili detaliile acestei mutări. Momentul abdicării, prima din ultimele două secole, a fost subiect de dezbatere în Japonia.

„sînt profund impresionat de această decizie calmă. Guvernul va depune toate eforturile pentru a se asigura că poporul japonez poate sărbători abdicarea Împăratului şi succesiunea prinţului moştenitor”, a spus Shinzo Abe.

Prinţul Naruhito, în vîrstă de 57 de ani, este fiul cel mare al Împăratului şi va fi cea de-a 126-a persoană care va ocupa Tronul Crizantemei.

La moartea Împăratului Hirohito, la 7 ianuarie 1989, Akihito i-a succedat tatălui său la tronul Japoniei. Din momentul în care a succedat la tron, Împăratul Akihito a făcut eforturi de a apropia familia imperială de poporul japonez. Împăratul şi împărăteasa au făcut vizite oficiale în 18 ţări, precum şi în toate cele patruzeci şi şapte de prefecturi ale Japoniei.

Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar şi reprezentativ al unei monarhii constituţionale. Puterea executivă este deţinută de guvern, iar Constituţia japoneză din 1947 i-a limitat rolul Împăratului la cel de “simbol al statului şi al unităţii poporului japonez”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load