A fost aprobat Planul național de facilitare a comerțului

A fost aprobat Planul național de facilitare a comerțului

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul național de facilitare a comerțului pentru anii 2018-2020, care include circa o sută de acţiuni de dezvoltare a sectorului, relatează NOI.md.

Principalele măsuri se referă la optimizarea procedurilor administrative aplicabile comerţului, inclusiv prin simplificarea procedurilor de vămuire, implementarea ghişeului unic pentru comerţ, dezvoltarea conceptului de agent economic autorizat și a sistemului de tranzit electronic.

Totodată, va fi îmbunătăţită infrastructura necesară realizării sau controlului comerţului extern, vor fi aplicate tehnologii informaţionale moderne în procedurile de control de stat şi pentru interacţiunea cu mediul de afaceri (vămuirea electronică, folosirea documentelor electronice).

Documentul mai prevede asigurarea accesului la informaţie și a transparenţei în reglementarea comerţului, precum și a predictibilităţii regulilor de desfăşurare a acestui gen de activitate.

De implementarea planului vor fi responsabile 14 autorităţi publice şi instituţii, fiind necesară şi colaborarea cu sectorul privat, în special cu asociaţiile de afaceri. Bugetul estimat pentru realizarea tuturor acțiunilor se cifrează la 137 de milioane de euro, mijloace ce vor fi alocate din bugetul autorităţilor responsabile, precum şi din contul suportului financiar al partenerilor externi.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load