Platforma DA bate alarma: Există riscul ca populația țării să rămînă fără apă potabilă

Platforma DA bate alarma: Există riscul ca populația țării să rămînă fără apă potabilă

Platforma Demnitate și Adevăr trage un semnal de alarmă privind intenția Guvernului de a semna cu Ucraina un Acord de funcționare a complexului hidroelectric Nistrean.

Potrivit partidului,  conținutul  Acordului propus de țara vecină implică o serie de riscuri grave pentru securitatea națională a Republicii Moldova. 

“Există pericolul degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al rîului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar și pericolul real ca populația Republicii Moldova și peste un milion de oameni din regiunea Odesa să rămînă fără sursa principală de apă potabilă!”, se menționează în comunicatul de presă.


De asemenea, darea în arendă Ucrainei a întregului mal al fluviului pe termen  îndelungat, fără drept de acces, lipsește țara noastră de posibilitatea implicării în rezolvarea problemei accesului la apă în caz de secetă, precizează sursa. 

În baza celor expuse, Platforma Demnitate și Adevăr susține plenar apelul lansat de societatea civilă și cere efectuarea neîntîrziată a unor studii de impact asupra mediului, precum și de impact social și economic pe care l-ar avea infrastructura hidroelectrică existentă a Ucrainei pe Nistru, dar și a celei planificate, constînd în construirea a 6 hidrocentrale noi pentru următorii ani. 

De asemenea, Platforma DA cere  Guvernului Republicii Moldova, dar și partenerilor de dezvoltare ai țării noastre să întreprindă acțiuni hotărîte pentru a convinge partea ucraineană să renunțe la aceste proiecte, care pun în pericol securitatea națională a Republicii Moldova.  

Facem un apel către instituțiile statului, Parlament, Guvern, Președinție, SIS, să intervină prompt în examinarea acestei chestiuni pentru a preveni includerea unor clauze ce ar periclita securitatea națională a țării noastre. 

Ne adresăm către toate partidele din Republica Moldova să ia atitudine și să se opună acestor intenții nesăbuite ale Guvernului de a pune în pericol viața milioanelor de oameni.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load