Ce au găsit inspectorii ANSA în grădinițe și școli

Ce au găsit inspectorii ANSA în grădinițe și școli

După o serie de verificări a grădinițelor și școlilor din capitală, realizate pe parcursul săptămînii trecute, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au depistat un șir de nereguli, notează NOI.md.

Din 34 de instituții școlare și preșcolare, în șapte şcoli şi grădiniţe s-a depistat lipsa buletinului de analiză a apei potabile, dotarea insuficientă cu utilaj frigorific, lipsa etichetelor pe unele produse alimentare, produse cu termen expirat.

În urma controalelor au fost întocmite 8 prescripţii, un proces verbal şi aplicată o amendă în mărime de 1500 de lei, iar alte cinci kilograme de produse alimentare cu termen expirat au fost nimicite.

Totodată, inspectorii ANSA au monitorizat și activitatea a 93 de unităţi comerciale. În cadrul controalelor planificate şi inopinate desfăşurate la solicitarea consumatorilor, au fost depistate 37 de neconformităţi. Majoritatea ţin de funcţionarea în lipsa autorizaţiilor, comercializarea produselor alimentare cu termenul de păstrare expirat, păstrarea produselor în condiţii neadecvate (peşte şi carne într-un spaţiu frigorific), lipsa registrelor opraţionale.

În urma controalelor au fost întocmite 24 de prescripţii, 20 de procese verbale, aplicate 10 amenzi de la 9 mii la 3 mii de lei. Din comerţ au fost retrase aproape 6 kg de salamuri, diferite conserve, maioneză, torte şi alte produse cu termen de valabilitate expirat.

În aceeaşi perioadă de timp au fost supuse verificărilor 27 de întreprinderi de alimentaţie publică, fiind depistate 8 neconformităţi, dintre care cele mai grave ţin de lipsa autorizaţiilor sanitar-veterinare, nerespectarea cerinţelor de igienă a personalului angajat. Săptămîna trecută au fost supuse controlului blocurile alimentare de la 34 de instituţii şcolare şi preşcolare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load