Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Precizări importante privind asistența alocată Moldovei de UE

27 noi. 2017,, 09:20   Economie
2715 1

Guvernul Moldovei a ieșit cu precizări referitoare la acordarea țării noastre a asistenței macrofinanciare și sprijinului bugetar din partea Uniunii Europene.

Cabinetul de miniștri a explicat ce mijloace din partea UE va obține republica noastră pînă la finele anului curent și pe care nu le va obține cu siguranță.

Precizările au fost făcute în legătură cu confuzia apărută în urma interpretării incorecte în societate a diferenței dintre asistența macrofinanciară alocată de Uniunea Europeană și suportul bugetar al acesteia.

Astfel, Serviciul de presă al Cabinetului de miniștri a precizat că Guvernul și prim-ministrul Pavel Filip au declarat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Moldovei pînă la sfîrșitul anului curent, așa cum a rezultat din discuțiile avute la Bruxelles cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul de stat pentru 2017.

Totodată, se specifică că Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017 la Bruxelles, ar putea să ajungă în Moldova pînă la sfîrșitul anului curent.


„Acest lucru, de altfel, ar fi imposibil, avînd în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane vor fi acordați sub formă de grant”, scrie în comunicatul Serviciului de presă al Guvernului moldovean.

În el se atrage atenția la diferența dintre cele două finanțări – suportul bugetar și asistența macrofinanciară – avînd în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt ce a generat confuzie în spațiul public.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?