În Moldova se menține surplusul de valută străină

În Moldova se menține surplusul de valută străină

În Republica Moldova există un excedent de valută străină, informează NOI.md.

Astfel, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în octombrie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 148,7 la sută, comparativ cu 137,3 la sută în luna septembrie 2017.

Totodată, în raport cu luna precedentă, s-a redus atît oferta netă de valută de la persoanele fizice, cît și cererea netă de valută din partea agenților economici, cu 34,9 mil. dolari SUA (17,9 la sută) și cu 34,4 mil. dolari (24,2 la sută), respectiv.

Pe fondul unui excedent de valută, BNM a realizat intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 80 mil. dolari.

Moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu 1,5 la sută, de la 17,6983 în luna septembrie pînă la 17,4322 USD/MDL în luna octombrie.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară a revenit în continuare monedei unice europene (59,2 la sută), urmată de dolarul SUA (23,2 la sută) și rubla rusească (15,3 la sută).

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load