X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Un comandant sîrb, condamnat la închisoare pentru genocid

22 noi. 2017,, 19:30   Externe
2758 1

Tribunalul Internațional pentru crimele din fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, l-a găsit vinovat pe comandantului forțelor sîrbe din Bosnia, Ratko Mladic (74 de ani) , în 10 din cele 11 capete de acuzare formulate împotriva lui.

Tribunalul din Haga l-a condamnat la închisoare pe viață. Mladic nu a fost acuzat de genocid (în general) dar de genocid la Srebrenica. Mladici a fost judecat pentru crimele comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995) , în special pentru asediul de la Sarajevo și masacrul musulmanilor de la Srebenica, din iulie 1995.

În timpul ședinței tribunalului, Mladic a protestat și a fost scos din sală. Este ultimul mare proces al Tribunalului, care-și încetează activitatea anul acesta, după 20 de ani, cu un bilanț de 161 de persoane învinuite.

Războiului din Bosnia s-a soldat cu peste 100 mii de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. În 2007, Tirbunalul de la Haga a decis că masacrul de la Srebrenica este un act de genocide. Procurorii au argumentat că Mladic, liderul politic al sîrbilor bosniaci Radovan Karadzic și președintele Serbiei Slobodan Milosevic au dus atunci o politică evidentă de „epurare etnică” în scopul de a crea o „Mare Serbie” pe teritoriul fostei Iugoslavii. Mladic este pus sub acuzare din 1995 dar nu a fost arestat, în Serbia, decât în martie 2011.


În 2016, Tribunalul de la Haga l-a condamnat pe Radovan Karadzic la 40 de ani închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității. Se pare că Tribunalul Internațional a considerat că generalul Mladic a purtat o responsabilitate mai mare decît fostul lider politic al sârbilor bosniaci, motiv pentru care l-a condamnat la închisoare pe viață.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?