Un fost viceministru al Finanțelor riscă pînă la 15 ani de închisoare

Un fost viceministru al Finanțelor riscă pînă la 15 ani de închisoare

Fostul viceministru al Finanțelor Maria Cărăuș, care între timp și-a dat demisia, riscă de la 7 la 15 ani de închisoare și o amendă de pînă la 500 de mii de lei pentru că ar fi făcut tentative de trucare a unor licitații publice.

Ea fusese reținută la începutul lunii octombrie curent, iar procurorii anticorupţie anunță că au deferit deja justiţiei cauza penală pe numele acesteia.

Potrivit procurorilor, în vara acestui an, Carauș, cunoscînd că, printr-o Hotărîre de Guvern, s-a dispus alocarea a 15 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Spitalului Clinic Republican, ar fi încercat să-i convingă pe reprezentanţii Spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei. Funcţionara a mai menţionat că, pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, viceministrul ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmînd a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, cînd se va rectifica bugetul.

Ulterior, Cărăuș i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept cîştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei, adică 425 de mii de lei.

Maria Cărăuș se află acum în arest preventiv, iar reprezintanții agentului economic favorizat este cercetat penal într-o altă cauză penală, după ce și-au recunoscut vina și au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Fostei funcționare i s-ar putea, de asemenea, interzice să mai ocupe anumite funcţii publice sau să exercite o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load