Cum s-au schimbat ratele dobînzilor la credite

Cum s-au schimbat ratele dobînzilor la credite

În Moldova, în octombrie 2017, comparativ cu luna precedentă, ratele dobînzilor la creditele acordate în moneda națională au crescut ușor, notează NOI.md.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în luna octombrie 2017, rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în moneda naţională a constituit 10 la sută, diminuîndu-se cu 3,04 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent.

În același timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobînzii la creditele în moneda națională a crescut cu 0,11 puncte procentuale. Creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani au fost cele mai atractive. În luna octombrie 2017, ponderea lor a constituit 46,29 la sută din volumul total al creditelor în moneda națională, care au fost acordate cu o rată medie de 9,85 la sută (în creștere cu 0,22 puncte procentuale față de luna anterioară).

Creditele acordate persoanelor juridice au deținut ponderea majoră de 65,49 la sută din volumul total al creditelor noi acordate în moneda națională, cu o rată medie de 9,88 la sută. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 10,22 la sută.

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută a constituit 4,85 la sută, fiind cu 0,76 puncte procentuale inferioară celei din luna octombrie 2016. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0,05 puncte procentuale.

În luna de raportare, creditele noi acordate în valută au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 4,84 la sută, care au constituit 99,60 la sută din totalul creditelor în valută. Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 pînă la 5 ani (38,29 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobînzii de 4,93 la sută.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load