BNS ar putea primi statut de instituție independentă

BNS ar putea primi statut de instituție independentă

Biroului Național de Statistică (BNS) al Moldovei i s-ar putea oferi statutul unei instituții independente, notează NOI.md.

Acest subiect a fost discutat la o întrevedere dintre premierul Pavel Filip și directorul general al Eurostat, Mariana Kotzeva.

Părțile au discutat despre activitatea Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova și importanța dezvoltării unui sistem statistic modern în baza celor mai bune practici și cerințe europene.

Șeful Executivului a menționat că îmbunătățirea cadrului legal în domeniu conform standardelor europene reprezintă unul dintre angajamentele asumate prin Acordul de asociere RM-UE. „Tot ce ține de statistică și activitatea BNS este foarte important pentru noi. Cu cît mai multe date statistice avem și cu cît mai corecte sînt ele, cu atît mai simplu este să construim politicile statului”, a subliniat premierul.

De asemenea, Pavel Filip s-a referit la acțiunile întreprinse în scopul consolidării sistemului național de statistică. În context, părțile au vorbit despre oportunităţile atribuirii Biroului Naţional de Statistică a statutului de instituție independentă, precum și despre crearea Comisiei naționale pentru recensăminte.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind lucrările de pregătire pentru recensămîntul general agricol, precum și pentru recensămîntul populației și al locuințelor din Runda mondială 2020. În acest sens, premierul a menționat că greșelile comise în realizarea recensămîntului din anul 2014 vor fi luate în considerare, iar Guvernul va depune efort maxim pentru ca noul recensămînt să fie organizat eficient, cu aplicarea tehnologiilor informaţionale moderne.

La rîndul său, Mariana Kotzeva a apreciat eforturile Executivului, exprimîndu-și deschiderea de a oferi suportul necesar în dezvoltarea unui sistem statistic durabil prin împărtășirea experiențelor statelor europene în domeniu. 

Eurostat este oficiul de statistică al UE responsabil de publicarea unor statistici comparabile care țin de situația și evoluțiile din spațiul comunitar.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load