Preşedintele zimbabwian a demisionat

Preşedintele zimbabwian a demisionat

Preşedintele zimbabwian Robert Mugabe şi-a prezentat demisia, după 37 de ani de putere.

 

Despre acest fapt a anunţat preşedintele Adunării Naţionale de la Zimbabwe într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, la Harare, care a dezbătut demisia acestuia, relatează afp.com. ”Eu, Robert Gabriel Mugabe îmi prezint demisia ca preşedinte al Republicii Zimbabwe cu efect imediat”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale Jacob Mudenda, citind, în aplauze, scrisoare de demisie a şefului statului.

Anunţul demisiei sale a fost salutat imediat de un concert asurzitor de claxoane în capitala ţării, Harare. Oameni îşi manifestau dezlănţuiţi bucuria în stradă. ”Am ales de bunăvoie să demisonez. Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer al puterii fără probleme, paşnic şi neviolent”, afirmă Mugabe în scrisoare.

După lovitura în forţă a armatei, în urmă cu o săptămînă, provocată de revocarea vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, preşedintele Mugabe şi-a pierdut susţinătorii unul cîte unul. Demisia sa a fost anunţată în timp ce deputaţii şi senatorii s-au reunit în Congres extraordinar pentru a dezbate de urgenţă o moţiune de destituire.

Robert Mugabe,un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mînă de fier, punînd căluş opoziţiei şi ruinîndu-i economia.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load