Criză în Turcia: Lira a atins un nou minim istoric

Criză în Turcia: Lira a atins un nou minim istoric

Lira turcească a atins marţi cea mai scăzută cotaţie pe pieţele de schimb, în contextul tensiunilor cu SUA legate de iminentul proces al unui om de afaceri şi al unui bancher turc la New York, informează AFP.

În cursul dimineţii, moneda turcească a pierdut peste 1% din valoare şi la 06:52 GMT a atins un nou minim istoric de 3,97 lire pentru un dolar, după care ulterior şi-a revenit uşor pînă la 3,96 lire pentru un dolar.

Pentru a încerca să oprească această degringoladă, Banca Centrală a Turciei a decis că, începînd de miercuri, băncile nu vor mai putea împrumuta fonduri overnight de pe piaţa interbancară.

Deprecierea lirei turceşti vine pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Ankara, odată cu apropierea debutului procesului în care omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab şi bancherul turc Mehmet Hakan Atilla sînt acuzaţi de violarea embargoului american împotriva Iranului. Acest proces a provocat îngrijorări cu privire la eventualul impact asupra sectorului bancar din Turcia, în special asupra băncii publice Halkbank, unde Mehmet Hakan Atilla ocupa funcţia de director general adjunct înainte de arestarea sa în SUA.

În timp ce economia Turciei înregistrează un ritm de creştere de peste 5%, inflaţia se apropie de pragul de 12% iar lira este în scădere de mai multe luni. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat recent Banca Centrală a Turciei pentru că refuză să reducă dobînzile, care în opinia lui Erdogan provoacă o inflaţie ridicată. În schimb, teoria economică susţine că majorarea dobînzilor duce la reducerea inflaţiei, deoarece un cost mai mare al creditului limitează cererea şi oferta de bani în economie.

 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load