Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

A fost numită cauza exactă a catastrofei de la Cernobîl

21 noi. 2017,, 01:00   Ştiinţă şi IT
5902 0

Oamenii de știință suedezi au ajuns la concluzia că în timpul avariei de la Centrala Atomoelectrică (CAE) de la Cernobîl a avut loc o explozie nucleară slabă.

Specialiștii au analizat compoziția izotopilor xenonului în probele prelevate la Fabrica de lichefiere a aerului din Cerepoveț și au simulat condițiile meteorologice pentru propagarea produselor de reacție nucleară. Articolul cercetătorilor a fost publicat în revista «Nuclear Technology».

Catastrofa de la Centrala Atomoelectrică (CAE) de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23 (noaptea), ora locală. Martorii oculari susțin că cel de-al patrulea bloc al CAE a fost distrus de două explozii și că cea de-a doua, cea mai puternică, s-a produs la cîteva secunde după prima. Se crede că situația de urgență a apărut din cauza spargerii țevilor din sistemul de răcire, cauzat de evaporarea rapidă a apei. După aceasta, apa sau aburul au început să intre în reacție cu zirconiul în elemente care emanau căldură, ceea ce a dus la formarea unei cantități mari de hidrogen și a exploziei acestuia.

Oamenii de știință suedezi consideră că explozia reactorului a avut loc din alt motiv. Ei au presupus că în timpul închiderii planificate a reactorului s-au produs defecțiuni în sistemul de control al reacțiilor nucleare, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a numărului de neutroni termici în zona activă. Exploziile nucleare locale au dus la eliberarea puternică a produselor de fisiune, care au spart capacele de protecție în partea superioară a canalelor reactorului, dar și acoperișul, intrînd în atmosferă.


În favoarea acestei ipoteze vorbește faptul că peste cîteva zile după dezastru, cercetătorii de la Institutul de Radium «Hlopin» au descoperit izotopi radioactivi de xenon în fracțiunile de gaze nobile, obținute la Fabrica din Cerepoveț, unde erau produse substanțele chimice: azotul lichid și oxigenul.

Raportul mediu de activitate de 133Xe / 133mXe era de 44,5 ± 5,5. Aceasta, potrivit cercetătorilor suedezi, poate fi explicat prin faptul ca pe teritoriul Cerepovețului a trecut un nor din produse ale exploziei nucleare cu capacitatea de 75 tone în echivalent de trotil, care a avut loc la Centrala Atomoelectrică (CAE) de la Cernobîl.

În plus, rezultatele modelării condițiilor meteorologice din partea de vest a URSS, pe parcursul cîtorva zile după accident, au arătat că raportul dintre izotopii observați în zona Fabricii din Cerepoveț este posibil numai în cazul dacă xenonul aruncat s-a ridicat la o înălțime de 2,5-3 km. Un astfel de tablou corespunde consecințelor exploziei nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?