Cetăţeni ai Republicii Moldova prejudiciaţi cu peste un milion de dolari

Cetăţeni ai Republicii Moldova prejudiciaţi cu peste un milion de dolari

Procuratura Anticorupţie, cu suportul operativ al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a contracarat activitatea unei grupări criminale, transfrontaliere, specializată în criminalitate financiară internaţională. 


Membrii grupării, sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi oficiali ai unor companii străine care administrează platforme de ivestiţii online, au implementat tehnici şi metode infracţionale, prin care au deposedat mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari SUA. 


Victimele au fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore. 


Clienţii au fost influenţaţi sub iluzia şi legenda falsă a unor cîştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurînd doar artifical pe platformele de tranzacţionare. Mai mult ca atît, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor.   


În cadrul operaţiunii de destructurare, realizată în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii în locaţiile de acţiune ale figuranţilor, fiind ridicate mijloacele tehnice utilizate şi reţinuţi 5 figuranţi, printre care trei sînt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova.
Toţi cinci indivizi au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar la demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună.


Pentru această infracţiune, norma penală prevede de la 8 pînă la 15 ani închisoare. 
Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii turoror circumstanţelor cauzei şi identificării tuturor persoanelor implicate în acestă schemă ilegală.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load