A fost redeschis podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bâcioc

A fost redeschis podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bâcioc

Podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bîcioc a fost redeschis astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite MOLDPRES

La eveniment au participat mai mulți oficiali, ambasadori acreditați în Republica Moldova și reprezentanții politici de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip a declarat că Podul Gura Bîcului - Bîcioc a fost nefuncțional mai mulți ani. „Este un eveniment simbolic. Hotărîrea a fost luată în urma multiplelor discuții. Acesta va fi redeschis în interesul populației și agenților economici, întrucît va scurta distanța pînă la orașul Odesa, Ucraina. Sperăm ca acest coridor să devină funcțional și atractiv. Cred că este unul dintre primele rezultate pozitive pe care urmează să le obținem și un simbol al eliminării barierelor în circulație, care va permite creșterea economică ”, a spus Filip.

La rîndul său, Vadim Krasnoselski a specificat că redeschiderea podului este important atît pentru cetățenii din localitățile apropiate, cît și pentru agenții economici. „Evenimentul de astăzi reprezintă un imbold pozitiv pentru rezolvarea și altor subiecte. Sîntem și în continuare deschiși pentru dialog”, a afirmat Krasnoselski.

Circulația pe pod va fi posibilă începînd cu ziua de azi, totuși cei care vor traversa podul vor trebui să treacă cîte un control pe ambele maluri ale Nistrului. „S-a discutat ca acest control să nu fie excesiv. Pe acest pod vor putea circula mijloacele de transport cu greutatea de pînă la 3,5 tone. Totodată, va fi monitorizată și starea tehnică a construcției. Costurile exacte pentru reparația podului încă nu le cunoaștem, întrucît nu au fost făcute totalurile. La fel, în cadrul lucrărilor va fi reparată și o porțiune de drum din Ucraina și anume pînă la Odesa. În acest sens, vom cere suportul financiar al partenerilor externi”, a menționat viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.

Podul dintre localitățile Gura Bîcului și Bîcioc a fost deschis după ce reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan, și cel al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, au semnat acum două săptămîni un protocol în acest sens, iar pînă în prezent au fost efectuate lucrări de reabilitare a acestuia.

Construcţia a fost deteriorată în timpul războiului din 1992. Podul a fost reparat la începutul anilor 2000 din banii europeni, însă traficul rutier nu a mai fost reluat.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load