Polonia şi Suedia cer relansarea Parteneriatului Estic

Polonia şi Suedia cer relansarea Parteneriatului Estic

Parteneriatul Estic trebuie reinventat într-o formă care îi va permite să se concentreze mai mult pe nevoile cetăţenilor, în special ale tinerilor.

 

Parteneriatul Estic a fost lansat în urmă cu opt ani, fiind o iniţiativă comună a Poloniei şi Suediei, pentru a apropia Uniunea Europeană de şase state fără statut de membru: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Despre acest declară miniştrii de Externe ai Poloniei şi Suediei, relatează EUObserver.

Uniunea Europeană a oferit 1,5 miliarde de euro, încă din 2009, pentru dezvoltarea companiilor de pe teritoriile celor şase ţări. Cu 4 mii de studenţi din regiune care au primit burse pentru a studia în statele membre UE şi 10 mii de tineri care au participat în programe de schimb, doar anul trecut, parteneriatul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes iniţiative de politică externă pentru Europa de Est.

Aproximativ 70% dintre oamenii care locuiesc în cele şase state consideră că Uniunea Europeană este un reprezentant foarte bun al valorilor precum drepturile omului, democraţia, justiţia, libertăţile cetăţeneşti, securitatea şi prosperitatea economică. Cu toate acestea, Parteneriatul are nevoie să fie reinventat pentru a-şi păstra relevanţa în viitor.

"Polonia şi Suedia rămîn dedicate Parteneriatului. Cele două state au empatizat mereu, iar uşa ar trebui să rămână deschisă pentru acordarea statutului de membru ţărilor care se dezvoltă", afirmă miniştrii de Externe din Polonia şi Suedia, Witold Waszczykowski şi Margot Wallstroem.

"Asta nu va fi benefic doar pentru comerţ, ci şi pentru construirea unor relaţii puternice între cetăţenii statelor noastre. Din moment ce infrastructura este scumpă, avem nevoie să acordăm subvenţii şi împrumuturi din partea instituţiilor europene şi internaţionale", au mai declarat aceştia.

Liderii europeni se vor întîlni în cadrul unui summit al Parteneriatului Estic, pe 24 noiembrie, pentru a discuta îmbunătăţirea acestuia şi rezolvarea problemelor. Anul viitor, Polonia şi Suedia vor fi reprezentaţi în Consiliul de Securitate ONU, lucru ce ar putea fi văzut drept o oportunitate.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load