Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Termenul de valabilitate al pașapoartelor moldovenești ar putea fi extins

14 noi. 2017,, 15:40   Societate
3835 1

La inițiativa unui grup de deputați democrați, termenul de valabilitate al pașapoartelor moldovenești ar putea fi extins de la 7 la 10 ani, informează NOI.md.

Deputații mai propun excluderea mențiunii cu privire la grupa sangvină și naționalitate din buletinul de identitate și pașaportul cetățeanului, inclusiv cel diplomatic și cel de serviciu. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament.

Autorii își argumentează propunerea prin faptul că grupa sangvină nu este un identificator unic la persoanei fizice, deoarece aceeași grupă sangvină pot avea mai multe persoane. „Se atestă cazuri cînd datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespund realității, pe motiv că au fost introduse greșit sau determinate eronat de instituția medicală. În cazurile diverselor accidente, intervenții medicale sau transfuzii de urgență, grupa sangvină, de regulă, se determină la fața locului prin metode rapide, în laboratoare medicale moderne mobile”, argumentează autorii proiectului.

Democrații mai susțin că excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care este un act de identitate obligatoriu, de către solicitanții care nu dețin la momentul adresării documentul ce atestă grupa sangvină.

În ceea ce privește excluderea mențiunii cu privire la naționalitate, democrații afirmă că acest termen este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz.


Autorii mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vîrsta mai mare de 16 ani. Potrivit lor, această practică se aplică pe larg într-un șir de state europene și în SUA. „Tehnologiile de înscriere și citire a datelor ce se introduc în mediul de stocare electronică au avansat esențial și asigură un nivel sporit de securitate a datelor cu caracter personal incluse, fiind imposibilă clonarea lor”, se arată în document.

Proiectul de lege a fost elaborat de șapte deputați PD și înaintat Parlamentului spre examinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?