X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Invenția unui tînăr din Chișinău, oferă o nouă șansă persoanelor cu nevoi speciale

13 noi. 2017,, 14:31   Societate
2424 0

Proteze din plastic pentru mîini realizate la imprimanta 3D. Asta şi-a propus să facă un tînăr inginer din Capitală, care vrea să ajute persoanele invalide din ţara noastră.

El a început să muncească la acest proiect, iar medicii susţin că iniţiativa este destul de bună, avînd în vedere solicitările zilnice parvenite din partea cetăţenilor.

În acest mod, imprimantele 3D crează adevărate minunăţii din plastic. Victor Bujoreanu a început să realizeze proteze pentru mîini, iar primele rezultate arată că acestea sînt flexibile şi pot îndeplini cu uşurinţă funcţiile principale ale braţelor.

"Noi am imprimat fiecare din detaliu aparte, după care le-am asamblat. Trebuie să strîngă o cană, o sticlă de apă, să poată să ducă un pachet şi să poată indica cu degetele", a spus inginerul Victor Bujoreanu.

Victor speră să finalizeze realizarea protezei pînă la sfîrşitul anului, ca ulterior să fie testată.

"Vrem să găsim o persoană care este deschisă să colaboreze cu noi, care are nevoie de o proteză."

Medicii spun că în ţara noastră nu se produc proteze funcţionale pentru mîini, iar în străinătate acestea ajung să coste şi peste 30 de mii de euro. Astfel, dispozitivele făcute la imprimantă vor fi de
30 de ori mai ieftine.

"Partea de imprimare plus partea funcţională ar fi de pînă la o mie de euro. Vrem ca oamenii să simtă în tehnologie un ajutor", a spus inginerul Victor Bujoreanu.

Medicii traumatologi susţin că aceste proteze sînt o şansă pentru pacienţii care nu au posibilităţi financiare, mai ales pentru copii, întrucît ei sînt cei mai afectaţi de dizabilitatea cu care se confruntă.

"Ideea aceasta este foarte bună, este salutabilă, este de a o primi şi de a o implementa. Ducem o lipsă, o insuficienţă de proteze. A degetelor împarte practic nici nu-i. O necesitate mare", a spus medicul ortoped-traumatolog, Radu Bîrcă.

Potrivit datelor statistice, în fiecare an, în jur de o mie de persoane se adresează la Centru de Protezare pentru a obţine ajutor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?