Zilele culturii moldovenești în Israel (VIDEO/FOTO)

Zilele culturii moldovenești în Israel (VIDEO/FOTO)

În Statul Israel se desfășoară Zilele Culturii Republicii Moldova, notează NOI.md.

Manifestația culturală de anvergură se desfășoară în contextul aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-israeliene.

În discursul rostit cu această ocazie, prim-ministrul Pavel Filip a menționat legăturile strînse dintre poporul moldovenesc și comunitatea evreiască, care au convieţuit în pace, prietenie şi bună înţelegere de-a lungul timpului, îmbogățindu-și reciproc cultura şi tradiţiile.

În această ordine de idei, Pavel Filip a evidențiat contribuția valoroasă la edificarea și dezvoltarea Statului Israel a mai multor personalități de origine evreiască care au rădăcini moldoveneşti. Printre ei se numărăr şi Shmuel Cohen - compozitorul imnului Statului Israel, originar din Ungheni.

„Ne mîndrim cu aceste personalităţi originare din Moldova. În acelaşi timp, regretăm că au plecat din ţara noastră, pentru că Moldova are nevoie de astfel de oameni talentaţi”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a remarcat simbolismul inaugurării evenimentului de către renumitul Ansamblu Național Academic de Dansuri Populare „"joc">Joc”.  „Ansamblul "Joc" s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de promovare a celor mai valoroase tradiții și obiceiuri naționale. Este un adevărat mesager al artei și culturii poporului nostru în străinătate”, a spus premierul.

Prezentă la eveniment, vicepreşedinta Knessetului, Tali Ploskov, a salutat delegaţia din Moldova, de unde este originară şi ea. „Moldova are oameni deosebiţi şi posibilităţi de a se dezvolta şi a deveni o ţară modernă şi prosperă”, a spus vicepreşedinta Legislativului Statului Israel.

Zilele Culturii Republicii Moldova în Statul Israel sînt organizate în perioada 9-11 noiembrie curent.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load